Téměř z každé zeleniny, kterou v kuchyni zpracujeme, nám zbyde nějaký odpad – slupky, kořínky nebo třeba košťál. A u košťálu se zastavíme, protože vyhazovat tento kousek zeleniny do odpadu nebo na kompost je mrhání vzácnými látkami, které můžeme ušetřit pro své tělo. Víte, jaké vitaminy najdeme v zelenině a k čemu využít právě ten košťál z brokolice? Budete překvapeni, jak široké využití má.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/41/f9/column/41f9006bfa5c508e4a92f493736ecf19_depositphotos_404217268_l.jpg)
Jaké vitaminy v zelenině najdeme?
Zelenina je vyhledávaná proto, že nejen dobře chutná, ale je zdrojem velmi cenných látek. Víte, jaké vitaminy v zelenině najdeme? A které další látky se zde ukrývají? Každý druh zeleniny obsahuje trochu jiný podíl všech přínosných látek, ale zdravé a výživné jsou všechny.
- brokolice obsahuje spoustu vlákniny, vitaminy C a K
- česnek obsahuje alicin
- špenát obsahuje velké množství vitaminu A a K
- červená řepa působí antioxidačně
- zázvor je doslova nabitý živinami
- kapusta obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů
- mikrozelenina je bohatá na vitaminy C, E a K
- listy brukve jsou zdrojem vápníku a vitaminů A, B9 (kyseliny listové) a C
- zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C, K a skupiny B
![Vitaminy v zelenině uchováme třeba zpracování za studena do omáček](https://img.primadoma.cz/w_2/e9/98/column/e9984157b3cb1a31540967927fffe498_depositphotos_61769831_l.jpg)
Vedle obilovin by měla zelenina tvořit velkou část našeho jídelníčku. Je vcelku jedno, zda budeme zeleninu konzumovat ve formě syrových salátů nebo zeleninových a ovocně-zeleninových šťáv či tepelně upravenou v polévkách, jako restované a zapečené zeleninové pokrmy nebo v podobě zeleninové pomazánky. Nutno upozornit, že konzumace syrové zeleniny vede k největšímu příjmu vitaminů v zelenině.
Košťálová zelenina
Mezi košťálovou zeleninu patří brukev zelná (Brassica oleracea), do jejíž skupiny zařadíme zelí, kapustu, květák, brokolici, kadeřávek a kedlubnu. Ve skupině brukve čínské (Brassica sinensis) nalezneme čínské zelí a do druhu Brassica campestris patří pro změnu zelí pekingské. Ke košťálové zelenině ještě můžeme přiřadit artyčok kardový (Cynara). Květák a brokolice jsou pouze jednoletky, ostatní výše vyjmenované jsou dvouletky.
Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí a další košťálová zelenina obsahují látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku rakoviny. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky, jako je fosfor, draslík nebo vápník a celou řadu vitaminů – např. provitamin A, B a C a také kyselinu listovou.
![Vyhazovat košťál z brokolice je hřích](https://img.primadoma.cz/w_2/ef/5b/column/ef5b6f7fc0770ace174b49bb6003fd13_depositphotos_97450612_l.jpg)
Vitaminy v zelenině nalezneme nejen v samotných plodech, ale velmi často také ve slupkách, listech nebo košťálech. Třeba právě košťálová zelenina "má smůlu", že lidé z nevědomosti její košťály bez užitku vyhazují nebo je nechávají zkrmovat hospodářskými zvířaty. Přitom tento košťál je běžně jedlý a taktéž plný vitaminů, vlákniny a stopových prvků.
Jak zužitkovat košťál ze zeleniny?
Košťál z brokolice, květáku nebo zelí se dá sníst syrový, i když jedinci s některými poruchami trávení mohou následně trpět flatulencí, protože syrový košťál obsahuje některé sacharidy, které žaludek ani tenké střevo nedokážou zcela rozložit. Vedlejšími "produkty" jsou pak mimo jiné sirovodík, metan a oxid uhličitý.
- Brokolicové placky: Košťály oloupeme, nastrouháme, a zamícháme spolu s kořením do těsta jako na bramboráky. Smažíme na tuku.
- Omáčky a polévky: Zeleninové omáčky, do nichž zeleninu mixujeme, zvládnou i uvařený nebo podušený košťál. Do omáček zpracováváme košťály stejně jako do polévek, kam přidáváme kořenovou a další zeleninu.
- Salát: Nastrouhané oloupané košťály se hodí skvěle do jakéhokoliv čerstvého salátu například místo strouhané kedlubny. Zalijeme zálivkou nebo dochutíme majonézou. Doporučujeme použít třeba do salátu Coleslaw.
![Košťál z brokolice můžeme přidat třeba do salátu Coleslaw](https://img.primadoma.cz/w_2/79/67/column/7967374a948062840329a5da8218566b_depositphotos_40174303_l.jpg)
- Zelí: Košťály nejen ze zelí, ale i z brokolice nebo květáku nastrouháme nahrubo a uděláme z nich falešné zelí. Postupujeme stejně, jako kdybychom dělali dušené zelí z kedlubny nebo cukety.
- Dip: Uvařený košťál z brokolice rozmixujeme nebo nastrouháme najemno, smícháme s kysanou smetanou, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme k masu nebo hranolkům.
![Zeleninový dip k masu obohatíme nastrouhaným brokolicovým košťálem](https://img.primadoma.cz/w_2/55/e8/column/55e818fb38bf62219abb8d88d321acb0_4b36acb3188d8fe46fb50caae371f402.jpg)
Vitaminy v zelenině jsou pro náš organismus nezbytně nutné a neměli bychom se o ně ochuzovat tím, že budeme marnotratně vyhazovat zdánlivě nepoužitelné části zeleniny do odpadků. Právě košťály jsou vitaminy doslova nabity.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; jimejinak.cz
Publikováno: 3. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová