Anýz je bylinou ceněnou už od starověku, jeho užívání doporučovali už lékaři ve starém Egyptě. A za dob císaře Karla Velikého bylo dokonce jeho pěstování nařízeno zvláštním zákonem. V současnosti ustoupil trochu do pozadí, protože mnohem více používáme jeho příbuzné kmín a fenykl, které mají podobné účinky, ale na skvělých léčebných schopnostech mu to nic neubralo.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/e3/65/column/e3655c098048fbb16ef76e59a6ff6e9a_t_i5f4161.jpg)
Oproti svým konkurentům má anýz (botanicky správně to je bedrník anýz) dvě velké přednosti, výraznou chuť a silnou příjemnou vůni, takže například anýzový čaj je velmi chutný a určitě si ho oblíbí i děti.
Hodí se i pro maminky
Nejvíce se anýzový čaj podává při trávicích obtížích, hlavně nadýmání, protože odstraňuje ze střev a žaludku hnilobné a kvasné procesy. Ale jeho využití v bylinkářství je mnohem širší. Obsahuje například silice, které uvolňují hleny při odkašlávání, proto jej už starověcí lékaři předepisovali na nachlazení a kašel.
Hodit se může i těm, kdo se odnaučují kouřit, protože podporuje regeneraci sliznic, tedy i těch průduškových, které jsou kouřením poškozeny. Šálek anýzového čaje pomáhá navodit dobrý spánek. Popíjet ho bez problému mohou kojící maminky, protože všechny účinné látky přecházejí i do jejich mateřského mléka.
Vyzkoušejte ho v kuchyni
![Podrcený anýz přelijte horkou vodou](https://img.primadoma.cz/w_2/de/7f/column/de7f541126cf7cfcb2b1f60a06a9b960_1_i5f4195.jpg)
A jak si tedy anýzový čaj připravit? Podrťte v hmoždíři lžičku sušeného anýzu – rozdrcený bude mít silnější účinek. Pak ho přelijte horkou vodou, nechte asi 10 minut louhovat a přes sítko slijte, abyste ho mohli v klidu popíjet.
![Lahodný čaj bude chutnat celé rodině](https://img.primadoma.cz/w_2/ce/21/column/ce212c61bcc52e442c470d12f717293b_2_i5f4230.jpg)
A mimochodem, anýz najde poměrně široké uplatnění i v kuchyni, hodí se na dochucení sladkých jídel i omáček nebo nakládaných okurek či některých míchaných alkoholických nápojů.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; sever.rozhlas.cz; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 18. 1. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová