Osvědčeným receptům kraluje luxusní řecký dezert kalamaki. A není třeba za ním jezdit daleko, protože paní Blanka Michalíková ze Štěpánkovic u Opavy prozradila svůj vlastní, vylepšený recept, ve kterém chytře zkombinovala starý rodinný recept na nepečené pudinkové řezy s tradičním řeckým dezertem.
Co budeme potřebovat
- 750 ml mléka
- cukr
- 3 pudinky v prášku s vanilkovou příchutí
- 2 zakysané smetany
- 1 želatinový ztužovač na nepečené zákusky
- sušenky
- 4 cl tuzemáku
- 2 smetany na šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilinový cukr
- hořkou čokoládu
![Kalamaki 2](https://img.primadoma.cz/w_2/74/4b/column/744bea65841d1c422369f421226cf75b_3990490-vlh_21_kalamaki_8.jpg)
Jak budeme postupovat
1. krok
Mléko nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr a pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařený pudink necháme vychladnout.
![Kalamaki 3](https://img.primadoma.cz/w_2/e7/7a/column/e77affdb93d7531538c9762c64bace43_3990493-1_vlh_21_kalamaki_9.jpg)
2. krok
Vychladlý pudink přendáme do mísy a k němu přidáme obě zakysané smetany a želatinový ztužovač. Ručním šlehačem vyšleháme.
![Kalamaki 4](https://img.primadoma.cz/w_2/3e/80/column/3e80e8544e23f49bbb0f06042380de0f_3990496-2_vlh_21_kalamaki_11.jpg)
3. krok
Dno dortové formy vyskládáme libovolnými sušenkami a zalijeme pudinkovým krémem. Povrch pudinkové vrstvy uhladíme stěrkou a poklademe další vrstvou sušenek. Zlehka zakápneme tuzemákem.
![Kalamaki 5](https://img.primadoma.cz/w_2/54/a8/column/54a8ff06c0e397465fba3e4017eaed94_3990499-3_vlh_21_kalamaki_16.jpg)
4. krok
Ručním šlehačem vyšleháme šlehačku, do které přidáme jeden ztužovač a vanilinový cukr. Šlehačku naneseme na dort a posypeme hoblinami strouhané hořké čokolády.
![Kalamaki 6](https://img.primadoma.cz/w_2/ae/c9/column/aec9479fb11daded1256b098afc3c776_3990502-4_vlh_21_kalamaki_2.jpg)
5. krok
Vložíme do lednice a necháme nejméně dvě hodiny ztuhnout.
![Kalamaki 7](https://img.primadoma.cz/w_2/6e/e9/column/6ee986ee039270f5ea9e47803a8974b7_3990505-5_vlh_21_kalamaki_4.jpg)
Nejlepší je nechat moučník v lednici přes noc – tedy, pokud tam do rána vydrží...
Publikováno: 11. 10. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška