Sušené i nakládané houby jsou u nás velmi oblíbené. Používají se v české kuchyni často. Inu, houbová polévka i omáčka patří k našim nejoblíbenějším pokrmům. Nutno říct, že taková houbová polévka s kapáním dokáže na začátku jara příjemně zahřát, což jistě oceníte obzvláště po takové procházce za chladného počasí. Připravili jsme si proto pro vás poctivý vývar s houbami, kořenovou zeleninou, rozpuštěným máslem a domácím kapáním.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/3b/f4/column/3bf4a22ce46cbb2430b1a96e8588a418_e84b52a306bbfa3a17a73813c796664c.jpg)
Co na takovou houbovou polévku s domácím kapáním budete potřebovat?
- 500 g mražených hub
- 2 mrkve
- 2 petržele
- stejné množství celeru (jako 2 mrkve nebo 2 petržele)
- petržel kudrnku
Na vývar potřebujete:
- 1 cibuli
- hovězí kosti
- bobkový list
- pepř
- nové koření a sůl
![Zelenina](https://img.primadoma.cz/w_2/c8/28/column/c82864ff70036532b00b3a16f8ac4d9f_ed2a389f8c0ea21bd80a6698cf3ab098.jpg)
Na drobení potřebujete:
- hrnek hrubé mouky
- 1 vejce
- 30 g másla
![Máslo, vejce, koření](https://img.primadoma.cz/w_2/cf/3b/column/cf3bd272c17dfa2b265da7ec4e965a98_d793522697baad5a5e4b344b3991a78f.jpg)
Postup výroby:
Nejprve si uvařte tažený vývar z hovězích kostí. Do hrnce přihoďte rozkrojenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření a dva bobkové listy.
V průběhu pomalého tažení hovězího vývaru máte dostatek času na to, abyste si připravili drobení. Do mísy s hrnkem hrubé mouky rozklepněte vejce a zpracujte do tuhého těsta. Těsto pak na struhadla nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané drobení rozprostřete po ploše (válu, podložce na krájení) a nechte oschnout. To je důležité. Čerstvě nastrouhané drobení by se vám totiž v polévce slepilo.
![Těsto na drobení](https://img.primadoma.cz/w_2/f0/ed/column/f0ed900543fdb2c9f4739b11b51e657d_5da667abda4b23b606c20aa7c5649f38.jpg)
Následně si připravte zeleninu do polévky. Umyjte a očistěte si mrkev, petržel i celer. Nakrájejte kořenovou zeleninu na malé kostičky.
![Krájení celeru](https://img.primadoma.cz/w_2/92/6c/column/926c58ba662f12df12648816021805f0_575fcf8edd8e3eacb701ad316ea1e01a.jpg)
Hotový tažený vývar přeceďte.
![Cezení vývaru](https://img.primadoma.cz/w_2/9a/b4/column/9ab41c8041dd54c4831e3373666c441b_ed9682b7cf3b070c0b47c4fd719b7fbc.jpg)
Přecezený vývar dejte opět na plotnu, nasypejte do něj drobení, přidejte houby a nakrájenou zeleninu a vařte ještě 30 minut.
![Drobení do polévky](https://img.primadoma.cz/w_2/92/18/column/921823233176035fd903749755db79a0_fdebb2172adbb0044487530bb3d1b77d.jpg)
Nakonec přeškvaříme máslo. V rendlíku si nejprve necháme máslo rozpustit, a když začne hnědnout, je hotové a připravené k tomu, abyste ho přelili do houbové polévky.
Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte i jarní polévku se zázvorem:
Publikováno: 14. 5. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová