Bezlepkový moučník může být doslova lahůdkový. Ocení ho nejen lidé s celiakií, ale i ti, kteří chtějí trochu odlehčit svému jídelníčku. Vyzkoušejte třeba náš recept na výborný smetanovo-čokoládový dezert.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/28/d0/column/28d06c1b1f88bee50993138552a8ac75_pro_5149.jpg)
Co budeme na smetanovo-čokoládový moučník bez lepku potřebovat?
Korpus
- 8 vajec
- 200 g krystalového cukru
- 2 vanilkové pudinky
![Suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/f1/86/column/f1868629f1822047174e6a7dfc6281dc_pro_4965.jpg)
Krém
- 3 smetany ke šlehání (cca 750 ml)
- 5 tabulek bílé čokolády
![Sníh](https://img.primadoma.cz/w_2/6d/48/column/6d48c2369a9be15ebe0904904df9fc88_pro_4999.jpg)
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh, do kterého během šlehání rovnou vmícháme i krystalový cukr. Sníh můžeme šlehat ručně, ale rychlejší a pohodlnější je sáhnout po elektrickém šlehači. Pokud si nejste jisti, že je sníh správně tuhý, obraťte šlehací misku dnem vzhůru: hotový sníh se ani nehne a nevypadne.
![Těsto](https://img.primadoma.cz/w_2/54/3d/column/543d86017b7fa03e3b335b1a29feee8e_pro_5001.jpg)
Sníh z bílků rozmícháme společně s cukrem ve šlehači. Do připraveného sněhu vmícháme žloutky společně s pudinkovým práškem a na plech si připravíme pečicí papír, na který těsto rozetřeme.
![Těsto2](https://img.primadoma.cz/w_2/5b/99/column/5b99a45232145908164696b37e25b2c6_pro_5003.jpg)
Plech pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde ho necháme péci asi 25 minut. Pozor, protože chceme, aby byl korpus hezky nadýchaný, troubu neotvíráme a průběh pečení kontrolujeme přes skleněné okénko.
Zatímco se korpus peče, připravíme si krém. Zároveň rozpustíme bílou čokoládu. Smetanu vlijeme do šlehače a samotnou ji vyšleháme. Poté přilijeme část rozpuštěné bílé čokolády a smícháme se smetanou – zbytek ponecháme na polevu.
![Čokoláda](https://img.primadoma.cz/w_2/5e/82/column/5e82d13d63d53365836fe29ba0d92512_pro_5033.jpg)
Upečený korpus hned po dopečení rozdělíme na 4 stejná patra, která budeme krémem slepovat na sebe. Jednotlivá patra prokládáme smetanovo-čokoládovou náplní. Pokud máme náplně dostatek, potřeme krémem i boky dezertu.
![Krájení](https://img.primadoma.cz/r/4c/84/column/4c841ee408308cbc7e06e61684778dce_pro_5010.jpg)
![Vrstevení](https://img.primadoma.cz/r/cc/07/column/cc0772b58913ed004a7d56792eb4880a_pro_5011.jpg)
Moučník pak polijeme zbytkem rozpuštěné bílé čokolády. Po zatuhnutí polevy můžeme hned krájet a servírovat, ale doporučujeme jej dát alespoň na chvíli ztuhnout do lednice.
![Krém](https://img.primadoma.cz/r/bc/01/column/bc01fb5f28ffb87260d6ce34cc36e472_pro_5013.jpg)
![Poleva](https://img.primadoma.cz/r/f9/aa/column/f9aaa029f06328f3f03eccaf22fadb26_pro_5037.jpg)
Bezlepkový dezert můžeme ještě posypat nastrouhanou bílou čokoládou (nebo i mléčnou či hořkou), případně poklademe čerstvým ovocem, například jahodami. Moučník dozdobíme třeba nastrouhanou bílou čokoládou.
![Chutný smetanový dezert bez lepku zpestří váš jídelníček (Zdroj: Prima DOMA)](https://img.primadoma.cz/w_2/da/5a/column/da5a6af7921d21b0d2711aded6065cd7_pro_5108.jpg)
Publikováno: 8. 2. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová