reklama

Nejlepší zimní polévky, které zahřejí

Ve chvíli, kdy přijde sníh, a teploty klesnou pod nulu, jsou polévky tím pravým jídlem. V zimě přirozeně tíhneme k záhřevným a nutričně bohatým jídlům a polévky představují ideální kombinaci obojího. Můžeme vycházet z tradičních surovin a receptů nebo vyzkoušet i exotické lahůdky.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Nejlepší zimní polévky, které zahřejí a chutnají skvěle (Zdroj: Depositphotos)

Zimní polévky inspirované českou kuchyní

V našich podmínkách se polévky připravovaly z domácích a dobře dostupných surovin jako hrách, čočka, zelí, kapusta, kroupy, obiloviny, později brambory. Ve staročeských polévkách se hojně používaly i houby a chleba. Z koření nesměla chybět majoránka.  Polévky byly často hutné a jedly se jako hlavní jídlo. Plný talíř takové polévky dokonale zasytil na celý den.

Polévky
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Bez polévek se náš jídelníček neobejde

Staročeská hrachová polévka

500 g hrachu, 1 kostka bujónu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, sůl, černý pepř, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 polévková lžíce majoránky, 3 stroužky česneku

Hrách necháme 24 hodin namočený, vodu několikrát vyměníme. Uvaříme jej do měkka v 1,5 litru vody, ke konci varu přidáme bujón. Na pánvi na másle osmažíme cibulku, ve vedlejším kastrůlku umícháme z másla a mouky světlou jíšku, do které nakonec přidáme lžičku sladké papriky. Jíšku a cibulku spolu se lžící majoránky přidáme k hrachu a vše dohromady provaříme po dobu 15 minut. Téměř ke konci přidáme prolisovaný česnek. Polovinu hotové polévky rozmixujeme na hladký krém. Dostane tak velmi příjemnou konzistenci. Solíme a pepříme podle chuti.

Hrachová
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hrachová polévka s opečenou křupavou houstičkou je lahoda

Novoroční čočková

1 velká cibule, 1 mrkev, kousek kořenové petržele, 200 g čočky 1,5 l vody, lžička majoránky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, máslo nebo olej

Čočku přebereme, necháme přes noc namočenou ve vodě. V polévkovém hrnci zpěníme na másle nebo na oleji nasekanou cibulku. Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel. Podlijeme vodou a dusíme 7 minut. Poté přidáme předem namočenou čočku, ze které jsme předtím slili vodu. Promícháme, produsíme a zalijeme zhruba 1 litrem čerstvé vody, přidáme sůl a pepře a vaříme do úplného změknutí až lehkého rozvaření čočky. Pro krémovější polévku můžeme přidat světlou jíšku z másla a mouky. 5 minut před koncem varu přidáme prolisovaný česnek a majoránku.

Čočková
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Čočkovou si vaříme především ve spojitosti s Novým rokem

Zimní bramboračka s houbami

500 g brambor, 1 cibule, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 kořenová petržel, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, máslo, 2 lžíce mouky, 1 lžička, kmín, sůl

Sušené houby necháme namočené přes noc tak, aby změkly. Mrkev a petržel nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na kostičky. Celer můžeme nechat jako jeden kus a jen jej vařit v polévce, a pak jej vyndat. V polévkovém hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme najemno nasekanou cibuli a zeleninu a orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájené syrové brambory a namočené houby i s vodou, ve které se namáčely. Vaříme asi 30 minut do úplného změknutí hub a brambor. 10 minut před koncem varu přidáme jíšku, můžeme ji ale také vynechat. Nakonec přidáme utřený česnek a majoránku. Hotovou polévku posypeme petrželovou natí.

Bramboračka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Bramboračka je stálicí mezi zahuštěnými polévkami

Kroupová

1 l vody, 100 g krup, 1 mrkev, 1 petržel, 2 brambory, 3 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujónu nebo zeleninový vývar, sůl, pepř, majoránka, olej

V hrnci osmahneme na oleji kroupy, zalijeme studenou vodou a uvaříme tak, aby kroupy nebyly zcela měkké. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a spolu s bujónem, pepřem a majoránkou přidáme ke kroupám. Vaříme, dokud vše není měkké. Nakonec přidáme utřený česnek a nasekanou zelenou petrželku.

Kroupová
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Kroupy máme spojené hlavně s obdobím zabíjaček

Zelňačka s houbami a opečeným chlebem

1 l vody, 2 hrsti sušených hub, 250 g kysaného zelí, 4 velké brambory, 1 smetana ke šlehání, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, trocha kmínu, máslo, sůl, pepř.

Přes noc namočené houby nakrájíme na menší kousky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené houby a kmín. Promícháme a restujeme dohromady. Po 5 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a zalijeme vodou, vaříme téměř do změknutí brambor. Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na menší kousky. Přidáme do polévky a vaříme ještě 10 minut. Ze lžíce mouky a másla připravíme růžovou jíšku, přidáme do polévky, dobře zamícháme a vaříme dalších 7 minut. Hotovou polévku zjemníme šlehačkou a krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Polévku na talířích můžeme ještě posypat kostičkami opečeného chleba.

Zelňačka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Zelná polévka se podává a uzeným nebo klobásou

Dýňová krémová polévka

Naše babičky ji nedělaly, ale v posledních letech je velmi oblíbená. Má báječnou krémovitou strukturu, oříškovou chuť a báječně voní. Její příprava je velmi snadná. Použijeme-li dýni Hokkaido, odpadne nám loupání. Slupka se dokonale rozvaří.

½ dýně Hokkaido nakrájené na kostky, 1 cibule, máslo, olivový olej, drcený černý pepř, opražená dýňová semínka, 50 g máslo, sůl, 1 kelímek smetany na vaření, pepř drcený, drcený koriandr

V hrnci na trošce másla orestujeme nakrájenou cibuli, přisypeme podle chuti drcený kmín a koriandr. Počkáme, až cibulka zesklovatí a pak vložíme kostky dýně, zalijeme cca 1 litrem vody a vaříme do úplného změknutí dýně. Nalijeme smetanu ke šlehání a necháme probublat. Ochutíme solí a pepřem. Odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme na hladký krém. Přilejeme několik lžic dobrého olivového oleje. Hotovou polévku na talířích zdobíme opraženými semínky dýně a pro ještě lepší chuť polijeme dýňovým olejem.

Dýňová
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Dýňová polévka je klasikou podzimu, ale potěší i v zimě

Zimní kukuřičná polévka

1 sáček mražené kukuřice, 1 větší mrkev, 1 kořenová petržel, 1 ks cibule, kousek másla, olivový olej, 500 ml zeleninového vývaru, římský kmín, pepř, sůl, rostlinné mléko nebo smetana

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu nakrájenou na malé kostičky a orestujeme, přidáme také římský kmín a pepř.  Zmraženou kukuřici nasypeme na orestovanou zeleninu a zalijeme vývarem. Vaříme asi 25 minut do úplného změknutí kukuřice. Hotovou polévku dosolíme, případně dopepříme, a do hladka rozmixujeme. Pro jemnější konzistenci obohatíme smetanou nebo rostlinným mlékem. Na talíři pokapeme olivovým olejem.

Kukuřičná
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Kukuřičná polévka u nás není příliš známá

Mrkvová zázvorová polévka s tofu

1,5 l vody, 4 brambory, 3 mrkve, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, olivový olej, 200 g uzeného tofu, sůl, citrón, 2-3 lžíce nastrouhaného zázvoru, kokosové mléko, koriandr, drcený římský kmín

Ve větším polévkovém hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Poté přidáme lžičku koriandru a římského kmínu, orestujeme 2-3 minuty a vložíme na kostičky nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený česnek. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut. Ke konci varu přidáme hrnek kokosového mléka, poté odstavíme a osolíme, přidáme strouhaný zázvor, citronovou šťávu a dobře rozmixujeme. Hotovou polévku dosolíme, dopepříme a na talíři navrch přidáme lehce osmažené kostičky tofu.

Mrkvová
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Mrkvová polévka dodá tělu spoustu vitamínů a karotenu

Publikováno: 8. 12. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková