Kategorie:Recepty

+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Tyhle byliny postaví nohy na nohy: tymián, heřmánek, máta, dubová kůra

Taky se už těšíte na to, až se konečně dostanete domů a sundáte si boty, aby si nohy odpočinuly? Celý den vám pilně a poctivě slouží, tak si večer zaslouží rozmazlování, ne? Ať už máte problém s únavou, otoky nebo s pocením, pomoci vám mohou tymián, heřmánek, máta, dubová kůra – a překvapivě i brambory. Dopřejte svým nohám voňavou koupel nebo domácí mazání a máte po starostech.

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Polévka z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica je vitaminová bomba

V chladném počasí jsou polévky skvělým způsobem, jak se zahřát. Některé z nich jsou tak hutné a bohaté, že stačí jako hlavní jídlo. To je případ valašské kyselice, jejímž základem je to, co se v zimě nacházelo v každé horské chalupě: kysané zelí a brambory. A právě kysané zelí je ingredience, která z téhle polévky dělá zimní vitaminovou bombu. Chtěli byste si valašskou kyselicu sami vyzkoušet? Tady je recept na tihle skvělou vitaminovou bombu.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Pepř je nejznámější a nejčastěji používané koření: Pravidla pepření

Pepř celý nebo drcený či mletý je nejznámější a nejčastěji používané koření. Není ani slaný, ani sladký, a proto se používá na kořenění masa i sladkostí. Pepř také prospívá zdraví, protože stimuluje trávení a podporuje imunitu. Rozeznáváme pepř černý, zelený a bílý, což jsou plody jedné rostliny a barva je daná tím, kdy se sbírá. Víte, jak, kdy a který pepř používat?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Mini medovníky jsou fakt super! A za pár minut upečené

Luxusní voňavé mini medovníky Světly Perutkové z Hranické Loučky nedávno ochutnal Láďa Hruška při návštěvě Rožnova pod Radhoštěm a konstatoval, že jsou fakt super! A upečené jsou za 3 minuty. Kroutíte hlavou, že to není možné? Ale je, tak pojďme na to, tady máte recept. A navíc nepoužijeme ani zrnko mouky.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

Na Martina nejde jinak! Na stole musí být pečená husa a mladé víno

Svatý Martin přijíždí na bílém koni (někdy), ale dříve především znamenal začátek zimy. Děvečkám a čeledínům končila na statku služba a hospodáři jim vypláceli odměnu, což doprovázelo bujaré hodování. I dnes se na Martina lidé scházejí, aby si dopřáli svatomartinskou husu a zapili ji prvním vínem z letošní sklizně. Máme pro vás recept na šťavnatou husu s červeným a zelím a poradíme, jakým svatomartinským vínem ji zapít.

Recepty > Recepty
+26
. Jaroslav Vanča Jaroslav Vanča

Královna zimního lesa: Věřili byste, že léčivá hlíva ústřičná je masožravá?

Jakýpak zimní les, řeknete si, vždyť ještě několik týdnů potrvá podzim, a zdá se, že teplotně nadnormální. S houbami se však děje cosi podivného. Rozlehlé lesy v okolí Kladna, kam jsem za houbařením vyrazil, mě svou nabídkou překvapily. Po hřibovitých houbách ani památky, dokonce i těch podzimních pomálu. Zato se mi nabízel poněkud předčasný repertoár hub vysloveně zimních, na něž vyrážím až v období Vánoc. Takovou typickou zimní houbou, mykology přezdívanou královna zimního lesa, je hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) s mnoha léčivými účinky.

Recepty > Recepty
+26
. Redakce Redakce

S mařinkou křepce proti podzimní depce

Mařinka vonná neboli svízel vonný je luční bylinka se jedinečným aroma - při pomačkání nebo sušení se z ní uvolňuje kumarin, připomínající vůni čerstvého sena. A je to právě kumarin, který má výrazné uklidňující účinky a pomáhá proti podzimní depce. Vyzkoušíte mařinkové víno, mléko nebo koupel?

Recepty > Recepty
+26
. Láďa Hruška Láďa Hruška

Recept na domácí tlačenku aneb libová česká klasika

Tlačenka s octem a cibulí patří v českých zemích k naprosté klasice a chloubě každé zabijačky. Pokud máte stejně jako Láďa Hruška rádi tlačenku libovou a chtěli byste si ji dopřát častěji než jen v čase zabijačkovém, bude se vám zamlouvat recept z rodinného stříbra pana Radka Laciny. Vyzkoušíte?

Recepty > Recepty
+26
. Lenka Valjentová Lenka Valjentová

Zdravá, pikantní a chutná kombinace: červená řepa s křenem

Víte, že červená řepa a křen mají hodně společného? Kromě toho, že patří k podzimu a jsou na seznamu top zeleniny nejbohatší na antioxidanty, především posilují imunitu a pomáhají při léčbě chorob z nachlazení. Pokud si chcete zdravě pochutnat, připravte si podle našeho receptu červenou řepu s křenem, tahle kombinace je obzvlášť pikantní.

Recepty > Recepty