Jak doma v květináči vypěstovat zázvor

Při nachlazení doma saháme po zázvoru. Můžeme ho koupit čerstvý, kandovaný, či ve formě bonbonů nebo čaje. Ale můžeme si ten nepostradatelný zázvor vypěstovat třeba i sami? Odpověďi nám dal zahradník Jakub Krulich.

Když si koupíme čerstvý zázvor, podaří se nám z něj vypěstovat rostlinu?

Čerstvý oddenek zázvoru můžeme použít k vypěstování vlastních sazenic. Vybereme si pěkný, neseschlý oddenek a dáme jej na jeden až dva dny napít do vody. Poté jej rozřežeme na jednotlivé kousky, dle růstových oček. Řezné plochy můžeme zasypat dřevěným uhlím, nebo je nechat zaschnout. Takto upravené části oddenku sázíme do květináče a necháme zakořenit na světlém a teplém místě v bytě. Takto si můžeme již v předjaří vypěstovat sazenice zázvoru, které po zakořenění přesadíme do většího květináče, nebo do záhonu na zahradě. Zázvor prospívá na slunci, v polostínu, ve výživné propustné zemině. V záhonu samozřejmě naroste více, než v květináči, ale aby u nás stihly oddenky narůst, do záhonu jej vysazujeme pouze v teplejších oblastech. Pokud zázvor zasadíme do většího květináče a na podzim, před příchodem mrazíku jej přeneseme do interiéru, můžeme také sklidit vlastní zázvor.

Jak doma v květináči vypěstovat zázvor
Jak doma v květináči vypěstovat zázvor (Zdroj: Prima FTV)

A jak poznáme, že je zázvor „zralý“ a můžeme jej sklízet?

Rostlina vám to řekne sama. Listy a výhony začnou na podzim žloutnout a zasychat. V tuto dobu již i méně zaléváme a nehnojíme. Zaschlé listy odstraníme a oddenky ze záhonu vyryjeme, z květináče vyjmeme. Část sníme a část můžeme použít pro vypěstování sazenic na příští sezónu. Oddenky lze uchovat po dobu několika týdnů v chladničce.

Autor:

Kutilství a zahrádkářství patří k činnostem, které mají léčebné účinky, jsou blahodárné pro lidskou psychiku, jsou cestou k dlouhověkosti a snižují riziko předčasného úmrtí až o čtvrtinu. Moji předkové tento přístup k životu praktikovali a já ho hodlám následovat.

Související k tématu