Jak na zahradě pěstovat hlávkový salát. Víte, proč ho jíst co nejčastěji?

Jak na zahradě pěstovat hlávkový salát? Rozhodneme-li se pro vlastní úrodu, na výběr máme v podstatě tři základní možnosti: buď vyséváme semena přímo na záhon, nebo sázíme vlastnoručně předpěstované sazenice, nebo si sadbu koupíme; samozřejmě je možná kombinace všech možností. A proč ho jíst co možná nejčastěji? Protože nabízí zajímavé benefity pro naše zdraví.

Odrůda Deon

Salát (Lactuca sativa) patří k nejstarším a nejpěstovanějším druhům zeleniny. Pochází jako ostatně mnoho jiných zelenin ze Středomoří, ale dnes se pěstuje na celém světě. Víte, že hlávkovému salátu patří jeden světový primát? Byl první zeleninou rychlenou pod sklem. Tuto slavnou prioritu získal ve Francii za vlády Ludvíka XIV.

Předpěstování hlávkového salátu

Semínka vyséváme 6 až 12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby (čím kratší den, tím delší doba předpěstování) do vlhkých výsevních substrátů přibližně 2 semena na cm2, hloubka 0,5 až 1 cm. Po vzejití semen nesmí teplota v noci klesnout pod 8 ˚C, přes den nesmí překročit 22 ˚C. a´Ve stadiu tvorby pravých listů rostlinky pikýrujeme do sponu 4 x 4 cm. Teploty ve dne udržujeme v rozmezí 16 – 20 °C, v noci 4 – 6 °C. Přepichujeme do zeminy s nižším obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo 10 až 30 cm2 v nepřímé závislosti na délce dne.

Předpěstování hlávkového salátu ze semínek
Předpěstování hlávkového salátu ze semínek (Zdroj: Pavel Chlouba)

Výsev semínek hlávkového salátu na záhon

Při výsevu přímo na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny po vzejití vyjednotíme.

Výsev semínek hlávkového salátu na záhon
Výsev semínek hlávkového salátu na záhon (Zdroj: archiv Semo)

Výsadba sazenic hlávkového salátu

Vysazujeme při 4 – 6 pravých listech mělce na záhon tak, abychom nezahrnuli srdéčko rostliny. Podle velikosti hlávek vybraných odrůd vysazujeme sazeničky do sponů 25 x 25 (rychlené a jarní) až 35 x 35 (velkohlávkové ledové) cm. Velmi důležitá je mělká výsadba. Vysazujeme při 4 – 6 pravých listech mělce na záhon tak, abychom nezahrnuli srdéčko rostliny. Hlávkový salát musí rychle růst, aby byl jemný a chutný. Doba od vysazení do sklizně je v průměru 3 měsíce. Vyžaduje dobrou, dostatečně vzdušnou půdu. Je náročný na zásobování živinami v okamžité přijatelné formě. Raději má slunce než stín.

Výsadba sazenic hlávkového salátu
Výsadba sazenic hlávkového salátu (Zdroj: istock.com)

Prima tip: hlávkový salát jako lék

Hlávkový salát je bohatý na vitaminy i minerály. Obsahuje mj. bílkoviny, vlákninu, vápník, železo, hořčík, draslík,  thiamin, riboflavin, niacin,  vitaminy B6, C, A, E a K. Mezi jeho zásadní zdravotní benefity patří snižování hladiny cholesterolu, působí jako mírné sedativum i přivolávač spánku a v neposlední řadě funguje jako prevence problémů s pamětí a stařeckou demencí. Tak už víte, proč jíst hlávkový salát co možná nejčastěji. 

Kterou odrůdu hlávkového salátu zkusíte?

Raná odrůda Deon tvoří středně velké, světle zelené hlávky. Rychle roste, je vhodný i pro pěstování pod textilií.

Odrůda Deon
Odrůda Deon (Zdroj: archiv Semo)

Jarní odrůda Major vyniká odolností k vybíhání a výraznou rezistencí k plísni salátové (Bremia lactucae) . 

Odolná odrůda Major
Odolná odrůda Major (Zdroj: archiv Semo)

Merkurion v bio kvalitě je vynikající středně raný salát s velkou, hráškově zelenou hlávkou. Velmi plastická odrůda pro celoroční pěstování, která dobře snáší chlad i vysoké teploty. Pyšní se perfektním zdravotním stavem.

Bio salát Merkurion
Bio salát Merkurion (Zdroj: archiv Semo)

Související k tématu