Máslo je máslo! Ale víte, proč ho jíst, jaké si koupit a co s ním dělat?

Máslo se poslední desítky let potýkalo s puncem nezdravé potraviny. Naštěstí pro nás i pro máslo je zase vše tak, jak má být. Aby také ne, vždyť máslo je zdravé, krásně voní a dobře chutná – a přiznejme si, že třeba vánoční cukroví bez másla prostě není ono . Řekneme vám, proč máslo jíst, jak se v něm vyznat, jaké si koupit a co s ním dělat v kuchyni.

Proč máslo jíst? Protože je zdravé!

Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a 2 % netukové složky pocházející z mléka (laktóza, kyselina mléčná, bílkoviny, soli a vitaminy). Nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Máslo je především bohaté na vitamin D, který příznivě působí na pevnost kostí a posiluje imunitní systém, je skvělým zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro naše oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů, dále obsahuje vitaminy E a K, které mají pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a zdraví celkově. Pověsti másla škodí, že obsahuje převážně mastné nasycené kyseliny. Ty sice zvyšují cholesterol, ale jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Deset gramů másla obsahuje méně kalorií než stejné množství extra panenského olivového oleje. Toto množství másla obsahuje pouze 75 kalorií oproti 90 kaloriím v oleji.

Proč máslo jíst? Protože je zdravé!
Proč máslo jíst? Protože je zdravé! (Zdroj: istock.com)

Jak se v másle vyznat a jaké si koupit

V obchodech najdete másla různých značek, některá nesou označení prostě máslo, jiná tradiční máslo, další čerstvé máslo – a právě tohle označení může být zavádějící. Máslo označené jako čerstvé totiž nesmí být prodáváno déle než 20 dnů od data výroby, jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35 – 55 dní. Sáhnete-li po kostce, na níž je uvedeno jen máslo, jedná se o výrobek starší než 20 dnů, ale nebyl zmrazený. Koupíte-li si máslo stolní, tak vězte, že je skladováno výrazně déle (nejdéle však 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších a prodává se rozmrazené. Stolní máslo má o něco horší nutriční hodnotu než máslo čerstvé. Kvůli zmražení se poněkud mění jeho chuť, obsahuje méně vitaminů, po rozmražení je náchylnější k žluknutí. Máte i další možnost – zkuste čerstvé máslo krájené. Kromě toho, že si budete moct odnést množství podle své potřeby a můžete ho i ochutnat – třeba krájené máslo z litovelské sýrárny se vyrábí ze sladké smetany, do níž se přidává ještě smetana získaná při výrobě sýra. A možná budete překvapeni, že vás vyjde levněji než to balené.

Jak se v másle vyznat a jaké si koupit
Jak se v másle vyznat a jaké si koupit (Zdroj: pixabay.com)

Co se dá dělat s máslem v kuchyni

Máslo by jako základní potravina v jídelníčku nemělo chybět. Jeho využití je univerzální – tradiční je (nejen) ve vánočním pečení, oblíbená je taky kombinace s čerstvým chlebem nebo sladkým pečivem, je vhodné na dušení, pečení a dokonce i na smažení. Problém je s teplotou, při níž se tuk začíná přepalovat. Ta je u másla příliš nízká, ale řešením je přepuštěné máslo, tedy máslo zbavené kaseinu a vody. Na takovém másle můžete smažit i při vyšších teplotách. A přepuštěné máslo si navíc snadno můžete připravit i doma.

Co s máslem v kuchyni? Skvělá je kombinace se sladkým pečivem či čerstvým chlebem
Co s máslem v kuchyni? Skvělá je kombinace se sladkým pečivem či čerstvým chlebem (Zdroj: LaFormaggeria Gran Moravia)

Související k tématu