Vepřové maso na grilu: Dáte si bůček s křenem, či žebírka v švestkové marinádě?

Vepřové maso bývá na grilovačkách trochu opomíjené, což je obrovská škoda. Právě díky své šťavnatosti je vítaným mezistupněm mezi jemným kuřecím a výrazným hovězím. Pokud navíc víte, pro jakou část vepřového sáhnout, nebude mít vaše grilování chybu. Můžete zkusit naše recepty na bůček s křenem a vepřová žebírka v švestkové marinádě, zaručeně si pochutnáte.

Nejvíce ceněným typem vepřového masa je panenka. Najdete ji pod bederní páteří; je to sval, který sice tvoří oporu páteři, ale není příliš zatěžován. Díky tomu je maso složeno z jemných svalových vláken, obsahuje minimum tuku, zato ale vysoký podíl bílkovin. Dalším oblíbeným druhem vepřového je krkovička. Pochází z krku čuníka, snadno se na grilu připravuje a výsledkem je krásně křehké a šťavnaté maso. Často najdete na talířích kotletu, která patří k nejhodnotnějším kusům prasete. Na grilování je vhodný také tučnější bůček, skvělá jsou vepřová žebra. Nezapomeňte ani na maso mleté, z něhož na grilu vyrobíte úžasné burgery.

Přeštická kotleta s kostí paří k nejlepším druhům vepřového masa
Přeštická kotleta s kostí paří k nejlepším druhům vepřového masa (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

Grilované vepřové byste si měli užívat třeba i proto, že u nás žije unikátní plemeno: přeštické černostrakaté prase. Patří k sádelno-masným plemenům a tuk, který se v něm nachází na povrchu i uvnitř svaloviny mu propůjčuje nezaměnitelnou křehkost a plnou, vyzrálou chuť. Přeštická kotleta s kostí patří k nejlepším druhům vepřového masa, má tukový obal, díky němuž zůstane krásně šťavnatá.

Vepřové maso na grilu

Pro vepřové maso na grilu platí podobná pravidla jako pro jakékoliv jiné. Než ho dáte na rozpálený gril, nachystejte si jej na plátky silné 1 až 2 cm. Tato síla je ideální pro dobré propečení a perfektní šťavnatost. Maso na gril se zásadně nenaklepává! Než začnete s grilováním, doporučuje se maso nechat „zteplat“ při  pokojové teplotě. Studené maso se totiž připravuje mnohem déle. Ale pozor: mleté maso nechte v lednici až bezprostředně do grilování.

Grilovaný bůček s křenem
Grilovaný bůček s křenem (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

Grilovaný bůček s křenem

Vykostěný bůček (asi 1,3 kg) nakrájejte na 1 cm silné plátky. V misce si smíchejte 4 lžíce medu, 4 lžíce omáčky Teriyaki, 2 lžíce  sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sušeného zázvoru, asi čtvrt lžičky kajenského pepře a podle chuti osolte. Do marinády naložte plátky bůčku a nechte 2 -3 hodiny marinovat. Bůček grilujte při střední teplotě do propečení. Podávejte s lístky koriandru a naloženým nebo strouhaným křenem.

Grilovaná vepřová žebírka v švestkové marinádě
Grilovaná vepřová žebírka v švestkové marinádě (Zdroj: archiv receptyschuti.cz)

Grilovaná žebírka v švestkové marinádě

Asi 1 kg masitých vepřových žeber nakrájejte na menší kousky, osolte, naskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly zhruba v 1-2 cm pod hladinou. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a pomalu duste zhruba 90 minut. Na marinádu smíchejte 3 lžíce slazených švestkových povidel, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce oleje, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku a špetku mletých chilli papriček. Podušená žebra marinádou pečlivě potřete a nechte rozležet. Rozdělejte gril a na mřížce opečte marinovaná žebírka zhruba 5 minut z každé strany. 

Související k tématu