Letní rybízová bábovka ze šlehačky: Moučník pro sváteční dny

Upečte si dnes sváteční moučník, rybízovou bábovku ze smetany na šlehání. Je báječně jemná a vláčná a kuličky rybízu jí dodávají pikantně nakyslou chuť.

Co budete potřebovat na rybízovou bábovku

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • půl hrnku kuliček červeného rybízu
  • kousek másla a hrubou mouku na vysypání formy

Jak budete postupovat při pečení rybízové bábovky

1. krok: vymažte formu

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Letní rybízová bábovka: vymažte formu
Letní rybízová bábovka: vymažte formu (Zdroj: Simona Sedláčková)

2. krok: vejce a smetana

Celá vajíčka rozmíchejte krátce v míse se smetanou ke šlehání.

Letní rybízová bábovka: vejce a smetana
Letní rybízová bábovka: vejce a smetana (Zdroj: Simona Sedláčková)

3. krok: mouka, cukr a prášek do pečiva

V misce smíchejte mouku, oba cukry a prášek do pečiva a po lžících přidávejte do mísy, za stálého šlehání šlehačem, nastaveným na střední rychlost.

Letní rybízová bábovka: mouka, cukr a prášek do pečiva
Letní rybízová bábovka: mouka, cukr a prášek do pečiva (Zdroj: Simona Sedláčková)

4. krok: pečte v předehřáté troubě

Směs nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečte na 150 °C, asi 50 minut.

Letní rybízová bábovka: pečte v předehřáté troubě
Letní rybízová bábovka: pečte v předehřáté troubě (Zdroj: Simona Sedláčková)

Prima rada

  • Těsto je velmi tuhé, ale nebojte se, je to tak v pořádku.
  • Také se vám bude zdát, že je těsta na bábovkovou formu málo. Bábovka však krásně vyběhne a po upečení bude forma celá zaplněná.
Letně nazdobená šlehačková bábovka
Letně nazdobená šlehačková bábovka (Zdroj: Simona Sedláčková)

Související k tématu