Všude kolem nás voní zralé ovoce, jablka se lesknou v trávě a košíky praskají pod tíhou hrušek, švestek nebo dýní. Nastal čas, kdy se věnujeme zpracování ovoce na podzim. Ať už jste fanoušci klasiky nebo milujete moderní vychytávky, ukážeme vám, jak na to, aby vám i zimní dny voněly po létě.

Moderní zpracování ovoce je často o mražení a sušení
Mražení je ideální metodou pro ty, kteří chtějí zpracovat ovoce na podzim rychle a bez složitého vaření. Mražené borůvky, maliny nebo švestky si uchovají většinu vitamínů, chuť i barvu. Jen si dejte pozor na správný postup mražení, tedy mrazte ovoce suché, čisté a okapané.

V případě, že toužíte zavzpomínat na své dětství, pořiďte si sušičku ovoce. Ta je dnes oproti té z minulosti chytrá, úsporná a často i propojená s mobilní aplikací, která vás upozorní, kdy je hotovo. Použít ji můžete k sušení jablek, švestek, nebo dokonce i jahod. Takové usušené ovoce potom vydrží dlouho a stanou se zdravým mlsáním.
Trendem posledních let je třeba takzvaná ovocná kůže, což je tenká vrstva rozmixovaného ovoce usušená do podoby „rolky”. Skvělá svačinka na cesty, bez cukru a konzervantů.

Moštování, pečený čaj a domácí džemy - podzimní klasiky v novém kabátku
Ti, kdo mají doma lis na ovoce, ví, že mošt je tekuté zlato. Jablečný, hruškový nebo i míchaný, vždy chutná nejlépe, když je čerstvý. Nicméně, když ho pasterizujete, vydrží vám celou zimu.
Dalším hitem posledních let je pečený čaj. Stačí nakrájet ovoce, přidat koření a upéct - výsledkem je vonící směs plná vitamínů, kterou si v zimě jen zalijeme horkou vodou. A kdo chce trochu experimentovat, může přidat i kapku rumu - nejen že se zahřejete, ale čaj navíc vydrží déle.

Zpracování ovoce na podzim může být i stylové
Už dávno neplatí, že zpracování úrody znamená jen nudné stání u plotny. V současné době se z toho stává zábava i relax - můžete si při tom pustit podcast, zapálit svíčku nebo pozvat kamarádky a udělat si z toho malý „zavařovací večírek”.
Zavařeniny si přitom můžete ozdobit ručně psanými etiketami, přivázat jutový provázek nebo sušený květ. Sklenice tak nebudou jen zásobou do spíže, ale i krásným dárkem nejen na Vánoce, který potěší každého.
Zpracování ovoce na podzim: Klasika, která nikdy nezklame
K nejoblíbenějším technikám zpracování ovoce na podzim proto stále patří zavařování. Považujeme je již za tradiční způsoby. Dnes se však na zpracování ovoce podíváme přece jen trochu jinak. Zatímco naši prarodiče spoléhali hlavně na cukr a sterilizaci, dnešní trendy směřují k menšímu množství cukru, šetrnému ohřevu a využití přírodních pektinů. A samozřejmě k udržitelnosti - sklenice se recyklují, etikety si tiskneme doma na tiskárně a místo umělých konzervantů používáme jen citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou.

Trendy ve zpracování ovoce: Bez odpadu, srdcem i rozumem
Zpracovávat ovoce můžete i s ekologickým ohledem. Slupky a jadřince totiž nemusí skončit v koši - dají se kompostovat, nebo z nich vyrobit domácí pektin. A pokud máte přebytky, vyměňte si je se sousedy.
K moderním vychytávkám potom patří i dehydrátory s časovačem, chytré odšťavňovače nebo nízkoteplotní sušičky, které šetří vitamíny. Na internetu najdete dokonce i komunitní mapy moštáren a sušáren, kde si můžete svou úrodu zpracovat, v případě, že k tomu nemáte vybavení. Vyzkoušet tam můžete recept paní Drahomíry Bumbové, která vyhrála soutěž Regionální potravina v roce 2023.

Recept s vůní Provence: Levandulový sirup s borůvkami
O tento recept se s námi podělila paní Drahomíra Bumbová, vítězka Regionální potraviny v kategorii: Nápoje, z kraje Vysočina, která se prezentuje i jako Džemy od Drahy.
Na sirup budete potřebovat:
- 2 litry vody
- 2 BIO citrony
- 2 kg cukru
- 1 lžičku kyseliny citronové
- čerstvou nebo sušenou levanduli
- hrst mražených borůvek
Postup:
Převařte vodu, rozpusťte v ní kyselinu citronovou a cukr, nechte vystydnout. Přidejte levanduli a plátky citronu, nechte louhovat 24 hodin. Poté směs přeceďte. Nakonec do čistých lahví dejte borůvky - pokud použijete zmrzlé, sirup získá jemně duhový odstín a zalijte levandulovým sirupem. Lahve pevně uzavřete a pro delší trvanlivost můžete i krátce zavařit.
Tento sirup chutná skvěle nejen s vodou, ale i v letních koktejlech nebo proseccu. A v zimě? Stačí kapka do horké vody - a máte hřejivý nápoj plný letních vzpomínek.
Džemy od Drahy
Pokud nemáte možnosti si tento sirup vyrobit, nesmutněte, můžete navštívit Džemy od Drahy, kde si ho spolu s jinými produkty můžete koupit. Drahomíra Bumbová provozuje Džemy od Drahy již 6 let. A kromě levandulového sirupu vyrábí i další ovocné a bylinné dobroty, zeleninu do polévky, čatní a povidla. Účastní se také různých jarmarků a farmařských trhů. Její velmi chutným výrobkem je i její borůvková marmeláda, s jejímž receptem se s námi rovněž podělila.

Domácí marmeláda, která chutná po lese
Marmelády, džemy a povidla se nikdy neomrzí. A když do hrnce smícháte kanadské i lesní borůvky, výsledkem bude barva i chuť, která nemá konkurenci. Druhým receptem od paní Drahy je domácí borůvková marmeláda.
Co na ni budete potřebovat:
- 1 kg borůvek (ideálně směs lesních a kanadských)
- 400 g cukru
- 1 balení citrusového pektinu
Borůvky dejte do hrnce, přiveďte k varu, přidejte cukr a pektin a vařte, dokud směs nezhoustne. Jakmile začne želírovat, přelije ji do sterilních skleniček a otočte dnem vzhůru nebo je ještě pro delší výdrž vysterilizujte. Hotovo - žádná věda, jen čistá chuť lesa.
Náš tip: Pokud chcete experimentovat, přidejte do marmelády pár kapek citronové šťávy nebo kousek vanilkového lusku. Marmeláda tím hned získá nový rozměr.

Když se pak zima zeptá…
…ukažte jí své zásoby. Skleničky s marmeládami, lahvičky se sirupy, sáčky mraženého ovoce - všechny vám budou připomínat chvíle, kdy jste stáli na zahradě a ochutnávali ještě čerstvé plody léta. Zpracování ovoce na podzim totiž není pouze o úspoře nebo praktičnosti. Je to radost, rituál a návrat k přírodě, která nám každý rok dává víc, než si často uvědomujeme.
A pokud nemáte zahradu, ani balkon, abyste mohli zpracovávat úrodu, můžete navštívit stránky Regionální potraviny, kde si můžete podle kraje najít ty nejlepší, oceněné produkty vyrobené v České republice.
Co je to Regionální potravina?
Značka Regionální potravina je udělovaná Ministerstvem zemědělství od roku 2010, jež oceňuje ty nejkvalitnější zemědělské a potravinářské výrobky z jednotlivých krajů a podporuje domácí producenty i zaměstnanost, péči o krajinu a uchování lidových zvyků. Každoročně jsou vybírány nejlepší výrobky z jednotlivých krajů v devíti kategoriích od masných a mléčných výrobků, přes pečivo, až po nápoje nebo ovoce a zeleninu. Více než 400 výrobků s logem Regionální potravina splňuje ty nejpřísnější evropské a národní požadavky. Jsou výjimečné svými tradičními recepturami nebo originálními postupy. To, co mají ale vždy tyto výrobky společné, je využití regionálních surovin.
Pokud chcete vyzkoušet něco jemného a voňavého, sáhněte po levandulovém sirupu. Kombinace levandule, citronu a borůvek vytváří dokonalý nápoj, který nejenže osvěží, ale i zkrášlí každý stůl.
Více informací najdete na webu regionalnipotravina.gov.cz
Zdroj informací: Receptář prima nápadů, Regionální potravina
Publikováno: dnes, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová