reklama

Rozjeďte grilovací sezónu ve velkém stylu – krkovičkou s paprikovými lodičkami a třemi druhy sýra

Už jste kromě tradičního grilovaného masa na sto tisíc způsobů vyzkoušeli i grilované papriky naplněné sýrem? Vřele doporučujeme, je to pochoutka, která je levná, jednoduše se připravuje, a než se na grilu připraví maso, můžete papriky podávat jako teplý předkrm.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Grilované maso a grilované papriky

Češi jsou národem milovníků houbaření, chataření, zlatavého moku, sportu a grilování. Griluje prakticky každý, grilujeme všechno, co se dá sníst v teplé úpravě. Prim hraje maso, ale nezaostávají ani sýry, zelenina, ovoce a na grilu zvládáme připravovat i hotovky a dezerty.

Každá rodina si hýčká své vlastní grilovací recepty, které neprozradí ani po podstoupení tortury, a to už se ani nezmiňujeme o tajných ingrediencích, které se připravují výhradně třetí úplněk v roce o půlnoci na rozcestí ke hřbitovu a suroviny na grilování se platí zlatem, drahými kameny a stádem velbloudů.

Ovšem na druhou stranu – když vidíme, jak se na grilu (který mimochodem pamatuje Šemíka jako hříbě) škvíří krkovička (svatý grál všech grilovaček) potřená marinádou ve správné teplotě, tlaku i rosném bodu, tečou nám sliny už při sledování tohoto osmého divu světa. Grilování zeleniny je pak hotový obřad a třikrát běda tomu, kdo by se ošklíbal nad grilovanými lilky, cuketami, paprikami nebo cibulí! Přitom zrovna grilované papriky jsou dokonalou pochoutkou. Proto pro vás máme recept na grilovanou krkovičku a grilované papriky v lodičkách s třemi druhy sýra.

Suroviny:

  • krkovice dle počtu osob
  • plnotučná hořčice
  • sójová omáčka
  • olej
  • papriky
  • mozzarella
  • gouda
  • niva
  • sůl
  • pepř
Vepřovou krkovičku naklepeme a osolíme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vepřovou krkovičku naklepeme a osolíme

Nejprve si nakrájíme silnější plátky krkovice a každý plátek naklepeme jako při přípravě řízků. Pokud chceme grilovat odpoledne, vyplatí se maso připravit už ráno, aby mělo čas se "vykoupat" v marinádě.

Na maso připravíme marinádu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na maso připravíme marinádu

Naklepané maso osolíme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme marinádu z hořčice, sójové omáčky a oleje. Maso naložíme do marinády ideálně na 6–8 hodin.

Všechny druhy sýrů nastrouháme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Všechny druhy sýrů nastrouháme

Než se maso namarinuje, přikročíme k přípravě paprikových lodiček se sýrem. Všechny druhy sýra nastrouháme nahrubo.

Sýry smícháme v misce a naplníme jimi papriky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sýry smícháme v misce a naplníme jimi papriky

Nastrouhané druhy sýra smícháme v míse a použijeme na naplnění paprik.

Z alobalu složíme pevné lodičky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z alobalu složíme pevné lodičky

Z alobalu si složíme mističku nebo lodičku. Dno by mělo být pevné, aby se alobal neprotrhl. Oba okraje lodiček stiskneme k sobě.

Do lodiček vložíme očistěné papriky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do lodiček vložíme očistěné papriky

Do lodiček vložíme rozpůlené a vydlabané papriky. Lze použít papriky bílé, červené, zelené i kapie. Bílé papriky mají ale nejjemnější slupku, proto jsou na grilování nejvhodnější. Při nákupu dáváme pozor, aby papriky nebyly pálivé. Do půlek paprik namačkáme strouhaný sýr.

Grilujeme asi půl hodiny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Grilujeme asi půl hodiny

Namarinovanou krkovičku položíme na spodní rošt co nejblíže k žáru, papriky stačí grilovat výš. Grilujeme cca půl hodiny o teplotě 180–200 °C. Krkovičku můžeme rovněž grilovat na alobalu nebo v pekáčku, aby nám do uhlíků nevykapala šťáva z masa, protože bychom se připravili o velkou dobrotu.

Grilované maso a grilované papriky chutnají báječně i studené
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Grilované maso a grilované papriky chutnají báječně i studené

Grilovaná krkovička a grilované papriky s třemi druhy sýra jsou opravdovou lahůdkou. Podáváme s čerstvým chlebem a čerstvou zeleninou.

Podobně také můžeme grilovat i další druhy zeleniny. Ideální jsou cukety, které lze grilovat na obrovské množství způsobů. Na gril ale dáváme také lilky, rajčata, cibuli, kukuřici, a dokonce i houby. A pokud se nemůžeme rozhodnout, čemu dát přednost, připravíme si špízy, kde bude od každého něco.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hušky

Publikováno: 22. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová