Už jste kromě tradičního grilovaného masa na sto tisíc způsobů vyzkoušeli i grilované papriky naplněné sýrem? Vřele doporučujeme, je to pochoutka, která je levná, jednoduše se připravuje, a než se na grilu připraví maso, můžete papriky podávat jako teplý předkrm.
Grilované maso a grilované papriky
Češi jsou národem milovníků houbaření, chataření, zlatavého moku, sportu a grilování. Griluje prakticky každý, grilujeme všechno, co se dá sníst v teplé úpravě. Prim hraje maso, ale nezaostávají ani sýry, zelenina, ovoce a na grilu zvládáme připravovat i hotovky a dezerty.
Každá rodina si hýčká své vlastní grilovací recepty, které neprozradí ani po podstoupení tortury, a to už se ani nezmiňujeme o tajných ingrediencích, které se připravují výhradně třetí úplněk v roce o půlnoci na rozcestí ke hřbitovu a suroviny na grilování se platí zlatem, drahými kameny a stádem velbloudů.
Ovšem na druhou stranu – když vidíme, jak se na grilu (který mimochodem pamatuje Šemíka jako hříbě) škvíří krkovička (svatý grál všech grilovaček) potřená marinádou ve správné teplotě, tlaku i rosném bodu, tečou nám sliny už při sledování tohoto osmého divu světa. Grilování zeleniny je pak hotový obřad a třikrát běda tomu, kdo by se ošklíbal nad grilovanými lilky, cuketami, paprikami nebo cibulí! Přitom zrovna grilované papriky jsou dokonalou pochoutkou. Proto pro vás máme recept na grilovanou krkovičku a grilované papriky v lodičkách s třemi druhy sýra.
Suroviny:
- krkovice dle počtu osob
- plnotučná hořčice
- sójová omáčka
- olej
- papriky
- mozzarella
- gouda
- niva
- sůl
- pepř
![Vepřovou krkovičku naklepeme a osolíme](https://img.primadoma.cz/r/91/31/column/91310c255a6c2be0a4dab065e6a3ea7c_6e6269f832a8a510615e2bc48f485554.jpg)
Nejprve si nakrájíme silnější plátky krkovice a každý plátek naklepeme jako při přípravě řízků. Pokud chceme grilovat odpoledne, vyplatí se maso připravit už ráno, aby mělo čas se "vykoupat" v marinádě.
![Na maso připravíme marinádu](https://img.primadoma.cz/r/00/15/column/0015a4afa76a7990b2c1083e77d38a3f_37908b3de70c758e5f9f580b33a37c6e.jpg)
Naklepané maso osolíme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme marinádu z hořčice, sójové omáčky a oleje. Maso naložíme do marinády ideálně na 6–8 hodin.
![Všechny druhy sýrů nastrouháme](https://img.primadoma.cz/r/b0/7e/column/b07ef0f25ed56791a54b345aae92d5c0_6111dc518cd660db28115050ca064fe5.jpg)
Než se maso namarinuje, přikročíme k přípravě paprikových lodiček se sýrem. Všechny druhy sýra nastrouháme nahrubo.
![Sýry smícháme v misce a naplníme jimi papriky](https://img.primadoma.cz/r/15/d3/column/15d32f6c43a4ed8621744623a6e5c5fe_146802983842ef30692045ef90e81b9b.jpg)
Nastrouhané druhy sýra smícháme v míse a použijeme na naplnění paprik.
![Z alobalu složíme pevné lodičky](https://img.primadoma.cz/r/7d/88/column/7d88e65ce969880a7970c7ad2b1ce381_b302288d279fad2585fcefd26f7d870d.jpg)
Z alobalu si složíme mističku nebo lodičku. Dno by mělo být pevné, aby se alobal neprotrhl. Oba okraje lodiček stiskneme k sobě.
![Do lodiček vložíme očistěné papriky](https://img.primadoma.cz/r/37/4c/column/374cb682bf8568d6d0c045319d2d9967_fb88118ae16ffde4f32281d94333dacd.jpg)
Do lodiček vložíme rozpůlené a vydlabané papriky. Lze použít papriky bílé, červené, zelené i kapie. Bílé papriky mají ale nejjemnější slupku, proto jsou na grilování nejvhodnější. Při nákupu dáváme pozor, aby papriky nebyly pálivé. Do půlek paprik namačkáme strouhaný sýr.
![Grilujeme asi půl hodiny](https://img.primadoma.cz/r/57/f0/column/57f05473a1e70d67aa112870832f32b3_9f95c0bed4009e816e709d8b2e1a634b.jpg)
Namarinovanou krkovičku položíme na spodní rošt co nejblíže k žáru, papriky stačí grilovat výš. Grilujeme cca půl hodiny o teplotě 180–200 °C. Krkovičku můžeme rovněž grilovat na alobalu nebo v pekáčku, aby nám do uhlíků nevykapala šťáva z masa, protože bychom se připravili o velkou dobrotu.
![Grilované maso a grilované papriky chutnají báječně i studené](https://img.primadoma.cz/r/af/88/column/af8845fc9a3f12bfe8a2a79ac3356831_cf46549d916798424346dba6a3d27623.jpg)
Grilovaná krkovička a grilované papriky s třemi druhy sýra jsou opravdovou lahůdkou. Podáváme s čerstvým chlebem a čerstvou zeleninou.
Podobně také můžeme grilovat i další druhy zeleniny. Ideální jsou cukety, které lze grilovat na obrovské množství způsobů. Na gril ale dáváme také lilky, rajčata, cibuli, kukuřici, a dokonce i houby. A pokud se nemůžeme rozhodnout, čemu dát přednost, připravíme si špízy, kde bude od každého něco.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hušky
Publikováno: 22. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová