reklama

Vyhlaste válku vaječným pomazánkám a salátům, máme pro vás originální řešení

Vaječná inspirace přijde po Velikonocích zvláště vhod, protože lednice je plná vykoledovaných vajíček a tradiční pomazánky a saláty už nechtějí ani nejvděčnější strávníci. Máme pro vás pár tipů na dobroty pro mlsné jazýčky.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vaječná inspirace má svůj čas po svátcích jara

Nudu z kuchyně vyžene vaječná inspirace

Správně uskladněná vařená vajíčka vydrží až deset dní, takže vaječná inspirace má svůj čas a nemusíte se vejci přecpat hned dva dny po koledě. Umístěte je špičkou dolů na suché a chladnější místo bez přímého slunečního svitu, kde je stabilní teplota mezi 5 až 18 °C. A pak už můžete začít vymýšlet, co z nich v kuchyni vykouzlíte.

Zapomeňte na nejrůznější pomazánky a saláty, stejně jako na vejce natvrdo přidaná do koprové omáčky: to všechno je už opravdu trochu nuda. Mnohem zajímavěji zní tradiční česká kulajda nebo plněná vejce, z nichž můžete připravit svým potomkům roztomilé muchomůrky. Ale ruku na srdce, stále to není ta správná vaječná inspirace…

S masem chutnají nejlépe

Vynikající jsou třeba taková „pštrosí vejce“. K jejich výrobě budete potřebovat následující suroviny:

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 1 kg mletého masa
  • 2 syrová vejce
  • 50 g strouhanky
  • 1 cibuli
  • papriku, majoránku, pepř a sůl

Jemně nasekanou cibuli smíchejte s masem, syrovými vajíčky, přidejte koření, případně zahustěte strouhankou. Uvařená vejce obalte hotovou směsí a pak ještě ve strouhance. Potom už jenom nahřejte troubu na 200 °C, obalená vajíčka naskládejte do pekáčku a pečte je asi 40 minut. Jako příloha se k této dobrotě hodí například šťouchané brambory.

Je libo netradiční roládku?

Pokud máte více času a chuti ke kuchtění, vyzkoušejte vynikající masovou roládu. K její výrobě si připravte následující ingredience:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • ½ kg mletého masa
  • ¼ kg mraženého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 syrové vejce
  • 1 červenou papriku
  • pórek
  • pepř a sůl

Rozmrazený špenát orestujte na česneku a olivovém oleji. Mleté maso smíchejte s čerstvým vajíčkem a pepřem a solí. Listy pórku krátce převařte, pak rozprostřete na potravinářskou fólii a na ně rozetřete mleté maso. Na ně položte rozpůlená vařená vajíčka, špenátovou směs a pokrájenou červenou papriku.

S masem se vajíčka nikdy nepřejí
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
S masem se vajíčka nikdy nepřejí

Pomocí fólie roládu stočte a dejte ji asi na hodinu vařit v parní lázni na napařovací vložce v hrnci. Podávejte s vařenými brambory posypanými třeba jemně nasekanou jarní pažitkou.

S vaječnou inspirací vykouzlíte výbornou polévku

A vaječná inspirace nabízí i neokoukané řešení i pro milovníky polévky, protože ta se zeleninou a rozmačkanými žloutky je opravdu báječná. Směs kořenové zeleniny nejdříve orestujte na rozehřátém másle a pak zalijte vývarem nebo bujónem rozmíchaným v 1,5 litru vody.

Výborná je také vaječná polévka se zeleninou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výborná je také vaječná polévka se zeleninou

Do vroucího základu pomocí lisu na česnek prolisujte uvařené žloutky z 5–6 vajec, nechte krátce povařit a dochuťte solí a pepřem. Hotovou polévku servírujte s nadrobno nasekanými bílky a najemno posekanými bylinkami. Skuteční labužníci ji mohou vylepšit ještě trochou kvalitního strouhaného sýra.

Zdroj informací: www.svetcestovatele.cz, www.milujivelikonoce.cz

Publikováno: 5. 4. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová