reklama

Zelené menu na velikonoční čtvrtek

Zelený čtvrtek předznamenává příchod samotných Velikonoc. Chcete-li zachovat klasické pojetí těchto svátků, připravte také tradiční velikonoční pokrmy. Zelený čtvrtek je také den milosrdenství a obdarovávání, zelená je zároveň barvou naděje.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zelené menu na Zelený čtvrtek patří mezi tradiční velikonoční pokrmy

Jaké tradiční velikonoční pokrmy na Zelený čtvrtek připravujete?

Zelený čtvrtek je křesťanský svátek, který se slaví čtyřicet dní po masopustu. Tento den připomíná poslední večeři Ježíše Krista s jeho apoštoly. V tento den se tradičně pečou jidáše a v kostele se koná mše svatá.

Víte, proč se říká Zelený čtvrtek? Původně tento den neměl se zelenou barvou nejspíš vůbec nic společného. Jde pravděpodobně  o zkomolení původního německého názvu “Greindonnerstag”, což znamenalo “lkavý, plačtivý čtvrtek”. Z Greindonnerstag se stal Gründonnerstag, tedy Zelený čtvrtek. Existují ale též názory, že označení vzniklo podle zelené barvy roucha, které si oblékal kněz v kostele, nebo podle zeleného jídla, které se v tento den tradičně konzumuje.

Zelená polévka hrášková nebo brokolicová
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zelená polévka hrášková nebo brokolicová

Co byste tedy měli jíst jako tradiční velikonoční pokrm a jaký novodobý zvyk se se čtvrtkem před Velikonocemi pojí? Na Zelený čtvrtek byste měli jíst něco zeleného, a to proto, aby vás nebolelo v krku.

  • Ke snídani se podávají jidáše napečené o Škaredé středě, tedy den před Zeleným čtvrtkem. 
  • Oblíbené jsou pokrmy, které obsahují zelené jarní byliny, například kopřivy, špenát, pažitku a podobně. Věřilo se, že bylinky zajistí člověku po celý rok zdraví.
  • Z kopřiv se peče velikonoční nádivka.
  • Jako polévka se podává hrášková, brokolicová či špenátová.
  • A překvapivě se v tento den v minulosti hojně konzumovala žabí stehýnka.
K snídani se podávají jidáše, nejčastěji s medem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
K snídani se podávají jidáše, nejčastěji s medem

Mnoho hospod a restaurací po České republice nabízí zeleně zbarvené pivo. Kdo toho dne posnídal chléb s medem, byl chráněn před uštknutím hadů a bodnutím sršní a vos.

Milou zajímavostí je také zelení pivo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Milou zajímavostí je také zelení pivo

Tradiční velikonoční pokrmy jako celodenní menu

  • Snídaně: Velikonoční jidáše s medem
  • Svačina: Pomazánka z avokáda a nivy, s česnekem a smetanou na křupavém pečivu
  • Oběd: Hráškový krém s krutonky; bramborové noky se smaženou cibulkou, špenát s vejcem
  • Svačina: Listový závin s kopřivami, uzeným masem a vaječnou směsí
  • Večeře: Těstoviny s petrželkovým pestem a medvědím česnekem
Pomazánka z avokáda sice není tradiční, ale zato je velmi chutná
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pomazánka z avokáda sice není tradiční, ale zato je velmi chutná

Kromě již zmíněného zeleného piva můžete vyzkoušet jihoamerický nápoj Matcha tea, což je jemně mletý zelený čaj, který má příjemnou chuť. Kromě přípravy samotného čaje se hodí i do moučníků, zmrzlin, nealkoholických nápojů nebo i čokolád.

A jako sladkou tečku zkuste sorbet z čerstvého kiwi nebo hroznového vína. Naprosto dokonalý bude mechový dort se špenátem, vyšlehanou smetanou a kousy ovoce. S ním bude odpolední káva podávaná na Zelený čtvrtek opravdu dokonalá.

Tradiční velikonoční pokrmy na Zelený čtvrtek ozvláštněte potravinami, které naši předkové neznali. Tradici tím jistě neurazíte, naopak si vylepšíte jídelníček mnoha originálními pokrmy, které právě díky vysokému podílu zelených potravin budou plné vitaminů a tělu prospěšných látek.

Zdroj informací: ceskevelikonoce.cz, velkeucho.cz, toprecepty.cz

Publikováno: 28. 3. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová