reklama

Vánoční pečení s domácí nutellou

Užijte si kouzlo vánočních svátků s lahodnou domácí alternativou klasické pochoutky – nutelly. Tato sametová pomazánka, která je směsí lískových oříšků a jemného kakaa, je nejen vynikající k ranním toastům či palačinkám, ale také ideálním doplňkem vašeho repertoáru vánočního pečení.

i (Zdroj: FAST ČR, a.s. divize Sage)
Vyrobte si domácí nutellu podle našeho receptu (Zdroj: FAST ČR, a.s. divize Sage)

Tato domácí nutella díky kokosovému sirupu s nízkým glykemickým indexem, který jsme použili místo cukru, získá nejen krásně karamelovou chuť, ale i punc zdravější alternativy té kupované.

Co budete k přípravě domácí nutelly potřebovat:

  • 400 g lískových oříšků
  • špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3–4 lžíce kokosového sirupu
  • 1 lžíci kakaa
  • 1–2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
  • množství: 1 sklenička
  • náročnost: snadné
  • doba přípravy: cca 1 hodina

Postup přípravy domácí nutelly:

Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách. Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.

Opražené oříšky zbavte slupek
i (Zdroj: FAST ČR, a.s. divize Sage)
Opražené oříšky zbavte slupek

Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby výkonného mixéru. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon podle potřeby.

Tip:

Příprava není nijak složitá, navíc pokud si přiberete na pomoc stolní mixér Sage THE SUPER Q SBL920. Kombinuje 3 výrobky v jednom – standartní mixér a smoothie mixér s malou nádobou vhodnou na cesty. Je možné ho použít i s vakuovým nástavcem, který umožňuje mixování v nejvyšší možné kvalitě. O vysoký výkon se stará motor s příkonem 2400 W. Přístroj má intuitivní ovládání, je vyroben ze špičkových materiálů a je vybaven speciálním nožovým systémem. Robustní kovová základna zajišťuje tichý chod bez vibrací. Nádoba mixéru je vyrobena z Tritanu bez BPA, který je vysoce odolný proti nárazu a poškrábání a lze jej bez obav opakovaně mýt v myčce na nádobí.

K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk. Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.

Oříšky mixujte dohladka
i (Zdroj: FAST ČR, a.s. divize Sage)
Oříšky mixujte dohladka

Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu :).

Tip:

Místo kokosového sirupu můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo, nebo nenemusíte sladit vůbec.

Zdroj informací: FAST ČR, a.s. divize Sage

Publikováno: 12. 12. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce