reklama

Naložte si česnek na zimu, prospěje to vašemu zdraví

Nakládání česneku je jednou z možností, jak můžete uchovávat česnek přes zimu. Samozřejmě, čerstvý česnek nic nepředčí, ale faktem také je, že i nakládání má své výhody. Víte, že existuje dokonce hned několik způsobů, jak můžeme česnek naložit? Řekneme vám, proč to udělat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nakládání česneku je dobré nejen na zimu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nakládání česneku má své výhody 

Nakládání česneku je jedním ze způsobů, jak můžete česnek uchovávat. Jde i o jistou možnost pro ty, kteří ostrou chuť česneku příliš nemusí – naložením totiž česnek získá jemnější chuť. Nakládaný česnek se v kuchyních světa používá již po staletí. Ostatně jej jako lék používali již Babyloňané, dávní Číňané, Římané nebo Egypťané. Nakládá se ponejvíce do soli, octa, medu nebo oleje. Recepty na nakládání česneku jsou obvykle jednoduché, takže si je můžete připravit i sami doma. 

Čerstvý česnek je zdravý, ale i ten naložený má své kouzlo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čerstvý česnek je zdravý, ale i ten naložený má své kouzlo

Tajemství čerstvého česneku 

Čerstvý česnek je mocnou zeleninou. Je zdrojem esenciálních olejů, vitaminů B, PP, C a D. Obsahuje také i mnoho minerálních látek včetně vápníku, sodíku, draslíku, manganu, jódu, hořčíku a železa. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a ne nadarmo je označován za nejsilnější přírodní antibiotikum.

Nicméně syrový česnek je možná zdravější než nakládaný, ale vyznačuje se také poměrně tuhou konzistencí, která je pálivá a může být i nepříjemně štiplavá na jazyku. Pokud je pro vás čerstvý česnek příliš intenzivní a pikantní, jeho naložení může představovat způsob, jak si ho vychutnat. Díky marinování se totiž jeho chuť a vůně zjemní. Takový česnek se vyznačuje křehkostí a lepší chutí. To však není vše, naložený česnek má ve skutečnosti mnohem více výhod. 

Česnek je oblíbený po celém světě
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Česnek je oblíbený po celém světě

Proč byste si měli naložit česnek? 

Důvodů, proč byste si měli naložit česnek, je mnoho. Když pomineme jeho chuťové vlastnosti, fermentovaný česnek naložený v octovém nálevu nebo soli má i zdravotní výhody:

  • Česnek obsahuje organosírové sloučeniny, které pomáhají uvolnit krevní cévy, čímž snižují riziko uvolnění krevních sraženin. 
  • Česnek pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Podporuje snížení krevního tlaku. 
  • Fermentovaný česnek obsahuje tolik potřebná probiotika, která jsou nepostradatelná pro správnou funkci střev, na které závisí správná funkce celého organismu. 
  • Nakládaný česnek má rovněž antibakteriální i antivirotické účinky, které mohou posílit imunitní systém. 
  • Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidativním a zánětlivým stresem. 
  • Může rovněž pomoci tělu se snižováním hladiny cholesterolu a hladiny LDL. 
  • Nakládaný česnek také může zlepšit trávení tím, že stimuluje produkci trávicích enzymů. 
  • Konzumace nakládaného česneku pomůže zlepšit stav pokožky, obsahuje totiž polyfenoly, flavonoidy a sloučeniny síry. 
  • Konzumace nakládaného česneku dále snižuje riziko mrtvice, zpomaluje stárnutí, zlepšuje stav artritidy, zmírňuje bolesti hlavy, snižuje záněty v kloubech, funguje jako účinná prevence proti chudokrevnosti a mimo jiné také zlepšuje kvalitu vlasů. 
Naložený česnek můžete jíst samotně, ale klidně ho můžete používat při vaření
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Naložený česnek můžete jíst samotně, ale klidně ho můžete používat při vaření

Jak používat naložený česnek

Nakládaný česnek je tudíž zdravou a chutnou svačinou, kterou můžete jíst samostatně, a můžete jej také přidat do mnoha jídel. Je to perfektní doplněk zimních pokrmů. Skvěle se hodí třeba k uzeninám, je vhodným doplňkem k masu, rybám, pečeným bramborám, sýrům a zelenině. Přidat ho můžete také do polévek, guláše, pilafu nebo do sendvičů (případně i na chlebíčky). Dokáže také ohromně pozvednout chuť salátu. 

Česnek by neměly děti do 1 roku života
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Česnek by neměly děti do 1 roku života

Čemu byste se měli naopak vyhnout 

Přes všechny pozitivní vlastnosti není nakládaný česnek pro každého. Konzumovat by ho neměly především děti do 1 roku života, kojící matky a lidé s onemocněním trávicího traktu, ledvin a jater. Kontraindikován je rovněž v případě alergie na česnek, přítomnosti hemoroidů a při epilepsii. Také byste si měli také dávat pozor na míru konzumace. Nadměrná konzumace nakládaného česneku nemusí mít totiž ten nejlepší vliv na pohodu člověka – může naopak krevní tlak zvyšovat, místo aby ho snižoval, a vede k celkové nerovnováze organismu. Sníst proto celou sklenici naloženého česneku najednou není ten nejlepší nápad. 

Zdroj informací: webmd.com; rozhlas.cz; healthline.com; ginabnutrition.com

Publikováno: 19. 10. 2023, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová