reklama

Zeleninové tataráčky nejen pro vegetariány a vegany

Recept na tatarák má určitě každý svůj. V podstatě se nijak zásadně neliší co do základních surovin, ale každý si tatarák "vytuní" tím svým kořením nebo přidá ingredienci, bez které by takový tatarák prostě nebyl dokonalý. A my pro vás máme i další druhy směsí, kterým můžeme s trochou nadsázky také říkat tatarák, avšak tentokrát budou zcela nebo téměř masuprosté. Rozhodně je ale vyzkoušejte, nejsou zdaleka jen pro vegetariány a vegany.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyberte si ten nejoblíbenější recept na tatarák ať už masový, nebo zeleninový (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recept na tatarák nejen masový

Tatarák čili tatarský biftek se připravuje ze syrového hovězího masa, ale můžeme se setkat i s dalšími recepty na tatarák s masem kuřecím, rybím nebo se zeleninovou variací. Základem je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, nebo namele. Maso se společně s nakrájenou cibulí a česnekem, solí, pepřem, hořčicí a worcestrovou omáčkou smíchá, podle chuti se často přidává sladká paprika, kmín a další koření, chilli, tabasco nebo kečup. Na závěr se ke směsi přidává syrový žloutek a všechny ingredience se smíchají.

Mezi další suroviny, se kterými se v receptu na tatarák můžete setkat, jsou třeba ančovičky, kyselé okurky, kapary nebo koňak. V Česku se tatarský biftek podává zpravidla s topinkami s česnekem. V jiných zemích se podává třeba na světlém toastovém chlebu nebo s hranolkami.

Recept na tatarák nalezneme téměř v každé domácnosti, a to i v těch vegetariánských nebo veganských. Existuje totiž celá řada zeleninových variací.

Tatarák z kuskusu a směsi zeleniny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tatarák z kuskusu a směsi zeleniny

Falešný tatarák z červené řepy

Na jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 3 ks červené řepy (uvařené)
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • ½ hrnku nakrájených vlašských ořechů
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • kajenský pepř
  • 2 a ½ hrnku rokety
  • 170 g kozího sýra

Postup:

Oloupeme řepu a nakrájíme ji na malé kostky. Na ně nakapeme olej s balzamikovým octem a vše pořádně promícháme, opepříme a osolíme. Necháme vychladit v lednici.

Na pánvi zhruba 4–5 minut orestujeme nasekané ořechy. Potom na ně nalijeme javorový sirup a poprášíme je kajenským pepřem. Javorový sirup necháme 1–2 minuty povařit. Na talíř dáme několik listů salátu a na něj do kulaté formičky napěchujeme řepu. Posypeme rozdrobeným sýrem a ořechy.

Tatrák z řepy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tatrák z řepy

Tatarák z avokáda

Co budeme potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 4 sušená rajčata v olivovém oleji
  • 1 stroužek rozmačkaného česneku
  • 30 g kaparů
  • 30 g najemno nakrájené červené cibule
  • šťávu z  ½ citronu
  • 1 lžičku worcesterové omáčky
  • sůl a pepř

Postup:

Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Dužinu lžící vyjmeme, nakrájíme, vložíme do mísy a avokádo ještě rozmačkáme vidličkou. Přidáme citronovou šťávu, worcester, cibuli, česnek, rajčata a kapary a promícháme. Můžeme použít i tyčový mixér. Směs podle potřeby osolíme a opepříme. Podáváme na klasické topince nebo opečeném toustu.

Tatarák z avokáda
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tatarák z avokáda

Mrkvový tatarák

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 50 ml olivového oleje
  • 10 g soli
  • 10 větviček tymiánu
  • 50 g kaparů
  • 20 g kopru
  • 30 g rajského protlaku
  • 3 g červeného pepře
  • 50 g sladkokyselé hrubozrnné hořčice
  • sůl dle chuti
  • 50 g konfitované šalotky
  • 30 g konfitovaného česneku

Postup:

Mrkev rozkrájíme podélně na půlky. Společně s olivovým olejem, solí a tymiánem vložíme troubu, kde na 82 °C „na páru“ necháme mrkev zhruba hodinu do změknutí. Ochladíme ve vodní lázni. Vychladlou mrkev umeleme v mlýnku na maso, v misce smícháme s cibulí a česnekem, rajčatovým protlakem, koprem, kapary a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme.

Tatarák "cukeťák"

Připravíme si:

  • 1 větší cuketu
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky kečupu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1/2 lžičky červené mleté papriky
  • citronovou šťávu
  • 1 hrst pažitky
  • sůl

Postup:

Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu i se slupkou. Pokud je velká, vykrojíme semena. Osolíme, promícháme a necháme přibližně 20 minut odstát. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji restujeme dosklovata 5 minut. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání opékáme. Nastrouhanou cuketu vymačkáme, přidáme na pánev a restujeme asi 5 minut do změknutí. Směs necháme vychladnout, přidáme hořčici, kečup, sójovou omáčku, mletou papriku, citronovou šťávu a jemně nakrájenou pažitku. Dobře promícháme a podáváme s topinkou.

Tip na masový – nemasový tatarák

Lososový tatarák je vedle toho originálního asi nejčastěji prezentovaný, ale do popředí se dostává i třeba tatarák ze sleďů, kuřecích jater nebo vysloveně vegetariánský z kuskusu, čočky nebo brambor.

Lehký tatarák z avokáda, ledového salátu a sleďů
Lehký tatarák z avokáda, ledového salátu a sleďů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Oblíbený tatarák z lososa
Oblíbený tatarák z lososa (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ačkoliv tyto směsi nemají s původním tatarským biftekem pranic společného, patří mezi oblíbené pochoutky. Prostě každý z nás máme ten svůj vymazlený recept na tatarák a každý z nás také může přísahat, že ten jeho je ten nejdokonalejší a nejchutnější. A pokud se nemůžeme rozhodnout, který je nejvíc, nezbývá než všechny dostupné recepty na tatarák vyzkoušet.

Zdroj informací: domacivareni.cz; toprecepty.cz

Publikováno: 22. 9. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová