reklama

Pochutnejte si na netradiční česnekové polévce

Je to česnečka, anebo to česnečka není? Je i není. Tato krémová polévka z česneku vyrobená z pečeného česneku vás ohromí svou intenzitou chuti a vůně. Vyzkoušejte netradiční recept, který si s klasikou jistě čas od času rádi vystřídáte.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Krémová polévka z česneku u vás bude hitem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V čem je krémová polévka z česneku jiná?

Svou vůní a chutí je krémová polévka z česneku ohromující, na talíři ale nespatříte typickou vývarovou konzistenci, nýbrž krémovou, což dovoluje i lidem trpícím poruchami trávení nebo onemocněním žlučníku, aby si ji bez obav vychutnali. Pečením česneku ztrácí agresivní silice, čímž se stává naprosto bezpečným i pro citlivé jedince, a má jemnější chuť.

Suroviny na krémovou polévku z česneku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny na krémovou polévku z česneku

Krémová polévka z česneku vyžaduje tyto suroviny:

  • 3 palice česneku
  • 1 menši cibuli
  • 3 menší brambory nebo jednu velkou
  • 1 plátek másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek vody
  • sušený a čerstvý tymián
Z česneku odřízněte vrchní část
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Z česneku odřízněte vrchní část

Nejdříve si předehřejte troubu na teplotu 200 °C, abyste měli vše připravené pro následující kroky, ze kterých vznikne krémová polévka z česneku. Začněte přípravou česneku. Připravte si kus alobalu a odřízněte vrchní část česneku. Položte česnek na připravený alobal a poté ho zakápněte olivovým olejem.

Česnek zabalte do alobalu a dejte péct do trouby
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Česnek zabalte do alobalu a dejte péct do trouby

Pečlivě zabalte každou palici česneku do alobalu a vložte je na plechu do předehřáté trouby. Nechte česnek péct po dobu 45 minut, aby získal svou intenzivní chuť a vůni.

Cibuli a brambory nakrájejte na malé kousky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Cibuli a brambory nakrájejte na malé kousky

Mezitím si na plotnu dejte hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Nakrájejte cibuli na malé kostičky a přidejte ji do rozpuštěného másla. Orestujte cibuli do zlatova, aby získala bohatší chuť. Brambory také nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do hrnce k cibuli. Nechte brambory společně s cibulí restovat asi po dobu jedné minuty.

Do polévky přilejte mléko
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Do polévky přilejte mléko

Přidejte do hrnce čerstvý i sušený tymián a zalijte vše vodou. Osolte směs podle své chutí a vařte, dokud brambory nezměknou. Přilijte do hrnce hrnek mléka, aby polévka získala krémovou texturu. Použít můžete i smetanu.

Upečený česnek vymačkejte do polévky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Upečený česnek vymačkejte do polévky

Česnek by měl být v této chvíli také dopečený. Vyjměte ho z alobalu a vymačkejte do hrnce s polévkou. Vše nechte ještě povařit alespoň po dobu pěti minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Následně hrnec odstavte z plotny a obsah pečlivě rozmixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence polévky.

Vše důkladně rozmixujte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vše důkladně rozmixujte

Servírujte polévku s křupavými krutony z pečiva, které si můžete snadno připravit. Stačí vzít pečivo dle vašeho výběru, nakrájet ho na menší kousky a nechat péct společně s česnekem v troubě po dobu deseti minut, dokud nezíská křupavou texturu. Na závěr můžete přidat špetku čerstvého tymiánu pro vylepšení vizuálního dojmu.

Krémová polévka z česneku, nebo raději klasika? I na tu máme recept

Krémová polévka z česneku už čeká na vašem talíři a vy přemýšlíte o tom, jaká je klasická česneková polévka? Ta je lahodným symbolem teplých a útulných chvil v české kuchyni. Připravuje se zpravidla z nadrceného česneku, který se osmaží na másle či oleji, následně zalije vývarem a přidá se smetana. Výsledkem je polévka s intenzivním česnekovým aroma. Česneková polévka zahřeje nejen tělo, ale i duši, a často se doplňuje křupavými krutony či syrovým stroužkem česneku pro ještě výraznější chuťový zážitek. Je to skvělá volba pro milovníky česneku a tradice české kuchyně.

Budete potřebovat:

  • 5 stroužků česneku,
  • 1 vejce,
  • 30 dkg brambor,
  • 1/3 lžičky majoránky,
  • 1 lžíci sádla,
  • 1,3 litru vody,
  • 2 plátky chleba,
  • půl lžičky drceného kmínu,
  • 1 hrnek masového vývaru.

Dejte do hrnce roztopit sádlo. Nejprve si nakrájejte chleba na drobné kostičky, které následně opečte na rozpáleném sádle, aby získaly zlatavou a křupavou texturu. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky o velikosti zhruba 1 x 1 cm a důkladně je propláchněte pod tekoucí vodou. Poté brambory vložte do hrnce s vodou, kam přidejte sůl, pepř, kmín a majoránku. Do hrnce zároveň nalijte silný vývar a přidejte trochu sádla, abyste zajistili bohatou chuť. Obsah hrnce nechte vařit. Když jsou brambory téměř měkké, můžete do polévky přidat rozkvedlané vejce. Je důležité vejce nechat krátce povařit, aby se vajíčko spojilo s polévkou. Na závěr, abyste dosáhli intenzivní chuti, přidejte do polévky nastrouhaný česnek a jemně ji dochuťte podle svých preferencí. Nakonec přidejte na každý talíř opečený chléb, který bude skvělým doplňkem pro tuto aromatickou a chutnou polévku.

Zdroj info: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, vareni.cz

Publikováno: 25. 8. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová