Jak beze zbytku zpracovat hrášek i s lusky? Nejlépe v podobě nějakého chutného receptu. A aby toho hrášku nebylo zase moc, vylepšíme ho dobrým kouskem vepřového masa. Co třeba kotletkou z přeštického prasátka? Díky nitrosvalovému tuku, který lze na první pohled rozeznat jako krásnou mramorovanou kresbu na řezu, je maso jemné a šťavnaté. S křehkým mladým hráškem tak vykouzlí dokonalou manu nebeskou.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/f9/74/column/f9744f73f3557941b4423bfe60e06856_568e1904a7a8e4457a73ed310fb45cab.jpg)
Hrášek s vepřovým masem
Receptů z hrášku můžeme v kuchařkách najít 12 do tuctu. Klasikou je hrášek na másle jako příloha k nejrůznějším masům, hráškové pyré nebo polévka z mladého hrášku.
Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek v něm nalezneme hořčík a draslík, vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.
My masožrouti se ale bez šťavnatého kousku masíčka neobejdeme. Vsadili jsme proto na chutné maso z přeštického prasátka, které se vyznačuje jemnou strukturou svaloviny, protkanou mozaikou vnitrosvalového tuku. Tuk činí z masa křehkou a lahodnou pochoutku, především v ladné symbióze s rozpálenou pánví, solí a kořením.
![Použijeme maso z přeštického prasete](https://img.primadoma.cz/w_2/b5/f2/column/b5f2236e5192381a7d6e1da77c0be54b_0245ef48dcb7f74d94036130f58baa66.jpg)
Hráškový relish
Relish obecně je nakládaná zeleninová, případně i ovocná směs. Je sladkokyselé pikantní chuti a příjemně zvýrazňuje jídlo, ke kterému se podává.
![Základem bude mladý hrášek i s lusky](https://img.primadoma.cz/w_2/61/b0/column/61b05a6624afd740909c17385e5532b7_370efe2f25023c69c20b323792fdb712.jpg)
Postup
Vyloupeme kuličky hráčku z lusků. Lusky ale nevyhazujeme. Na sporáku si rozpálíme tuk v pánvi, nakrájíme nadrobno 1 cibuli a osmažíme jí.
![Cibulku zesklovatíme na pánvi](https://img.primadoma.cz/w_2/89/60/column/89603a2463c66b0f5fe7bf68353a20b0_1bfc568cee922f5822825ee467d35f1f.jpg)
Lusky krátce oblanšírujeme v zeleninovém vývaru. Stačí nechat 1-2 minuty projít varem, odstavíme a přecedíme.
![Vyloupané lusky necháme chvilku oblanšírovat](https://img.primadoma.cz/w_2/37/20/column/37209482873a6e4aefcd71c1c054877c_5bccb886366b1d6c5024c3269be4788a.jpg)
K lehce osmažené cibulce přidáme:
- 1 lžičku cibulových semínek
- 1 lžičku madrásu (madrás je název pro prášek kari i pokrm – kořeněné karí)
- 1/4 lžičky kurkumy
- několik nahrubo nasekaných stroužků česneku
- nasekaný čerstvý zázvor
Necháme na pánvi rozvonět a spojit a nasypeme na větší kousky překrájené blanšírované lusky. Zalijeme trochou zeleninového vývaru, ve kterém jsme blanšírovali lusky, a necháme pomalu produsit.
![Budeme potřebovat zeleninový vývar](https://img.primadoma.cz/r/6c/e5/column/6ce518897246f50007e48fdfc69bf4d3_6b8ce9cde3071f821c929d8fa5aabca3.jpg)
![Oblanšírované lusky přidáme na cibulový základ](https://img.primadoma.cz/r/13/77/column/1377aa83eff14d95100eeb3b04f2d05d_7277811d5aab5be1e54d9992e05ab691.jpg)
Kotletky
Připravíme si pánev, na které budeme smažit přeštické kotletky a zcela lehce ji vytřeme olejem. Maso z přeštických prasat obsahuje dostatek tuku uvnitř svaloviny, takže není potřeba dodávat další. Než se olej rozpálí, předehřejeme si troubu na 200 °C.
Maso z obou stran osolíme a opepříme. Do pánve vložíme trochu čerstvě nasekaného zázvoru a na něj položíme kotletky.
![Kotletky z obou stran opečeme](https://img.primadoma.cz/w_2/ef/7e/column/ef7e2c5aeb78f6c046db2bc41b7e6b25_3d11897d2a34758835f2bc5694dfc8f5.jpg)
Z obou stran opečené kotletky přeneseme do trouby a po dobu maximálně 10 minut je dopečeme.
Mezitím se nám z relishe odpařila všechna přebytečná tekutina. Nyní nasypeme na směs mladý hrášek, prohřejeme, spojíme se směsí, dochutíme uzenou solí.
![Relish podusíme pod pokličkou](https://img.primadoma.cz/w_2/c5/b0/column/c5b006528dda78ea6b1e05867701f523_e5cbb12834001f37765fa24cdb466ea9.jpg)
Na talíř navrstvíme trochu hotového relishe ochuceného kořením madrás a překryjeme kotletkou z přeštického černostrakatého prasátka. Zdobíme čerstvými bylinkami nebo lučním kvítím.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, Mora
Publikováno: 28. 8. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová