Domácí mátový likér aneb Zelená Ládi Hrušky

Láďa Hruška se s námi podělí o recept na poctivý domácí mátový likér. Jen stěží lze předpokládat, že by někdo neznal českou hospodskou klasiku, tzv. peprmintku, fefrmincku čili zelenou. Ať už se s ní táhne pověst jakákoliv, pravdou je, že se jedná o bylinný likér, který se prapůvodně vyráběl skutečně pro zdraví, neboť látky v něm obsažené vydezinfikují naše tělo a jeho hlavní surovina – máta – zklidní náš žaludek i nervy.

Co na domácí mátový likér potřebujeme

  • 1 hrnek nasekané čerstvé máty (může ale být i sušená)
  • 1 hrnek čirého alkoholu (např. vodka, slivovice)
  • 1 celá skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru
  • zelené potravinářské barvivo

Jak při přípravě domácího mátového likéru postupovat

1. krok: uvaříme hustý cukerný roztok

Nasekanou mátu, skořici a hřebíček zalijeme alkoholem a necháme 5 dní macerovat. Do kastrolu nalijeme vodu, nasypeme do ní cukr a necháme svařit. Hustý cukerný roztok necháme následně vychladnout. 

Domácí mátový likér: uvaříme hustý cukerný roztok
Domácí mátový likér: uvaříme hustý cukerný roztok (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: smícháme bylinný macerát s cukerným roztokem

Macerát z máty a koření přecedíme a přilijeme k němu studený cukerný roztok. Roztok musí být opravdu vychladlý, aby svou teplotou neponičil účinné látky koření a bylin a také aby nevyprchal alkohol.

Domácí mátový likér: smícháme bylinný macerát s cukerným roztokem
Domácí mátový likér: smícháme bylinný macerát s cukerným roztokem (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: přidáme zelené potravinářské barvivo

Přisypeme potravinářské barvivo, abychom získali pěknou, brčálově zelenou barvu. Přelijeme do sklenic a můžeme začít užívat.

Domácí mátový likér: přidáme zelené potravinářské barvivo
Domácí mátový likér: přidáme zelené potravinářské barvivo (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu