Chraňte se před podzimní nemilou klasikou - virózou a dalšími nemocemi

V posledních letech je nejisté, jestli Martin přijede na bílém koni a přiveze s sebou sněhovou nadílku. Pravidlem ale bývá, že slunečného počasí si v listopadu už příliš neužijeme. Naopak toto období doprovázejí plískanice, silný vítr, mlhy a hustý déšť. Není pak divu, když se ze všech koutů ozývá posmrkávání a pokašlávání. Mnozí ulehají do postele a svádí boj s virózou nebo v horším případě s chřipkou. Všeobecnou radou v prevenci proti nachlazení a virózám je oblékat se adekvátně venkovním teplotám, dostatečně odpočívat, často si mýt ruce a dopřát si pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů, minerálů a živin. Spíš než potravinovými doplňky byste měli začít kvalitními potravinami.

Chraňte se před podzimní nemilou klasikou - virózou a dalšími nemocemi (Zdroj: Depositphotos)

Kvalita především

Ve snaze dopřát našemu tělu to nejlepší je třeba dobře rozmýšlet, co jíte. Ovoce, zelenina i bylinky vypěstované v souladu s přírodou, v BIO kvalitě, jsou bohaté na vitamíny a minerály v dobře vstřebatelné podobě pro vaše tělo. Jsou proto ideální volbou nejen do podzimního období. Navíc se pyšní skvělou chutí a jejich konzumace tak nebude jen tělu prospěšná, stane se i pravým gurmánským zážitkem. Bio ovoce a další biopotraviny poznáte podle loga biolistu a biozebry. Všechny bioprodukty takto označené musí splňovat přísné požadavky pro ekologickou produkci, které jsou každoročně důsledně kontrolovány. A jako bonus můžete mít dobrý pocit, že koupí bioproduktu prospějete nejen sobě, ale i přírodě.

Ovoce
Ve snaze dopřát našemu tělu to nejlepší je třeba dobře rozmýšlet, co jíte (Zdroj: Depositphotos)

Myslete na imunitu

Vedle dostatku spánku a odpočinku a dodržování hygienických zásad je klíčový i příjem vitamínů a dalších látek. K podpoře normální funkce imunitního systému přispívají vitamíny C, D, A, B12 nebo B6, důležitý je i příjem zinku, selenu nebo železa.

Na vitamín C jsou bohaté papriky, šípky, brokolice nebo třeba růžičková kapusta. Vitamín D získáte snadno z vaječných žloutků, mléka nebo bílého jogurtu. Zdrojem vitamínu A je mrkev, špenát nebo například hovězí játra. Na vitamíny skupiny B jsou bohaté luštěniny, ořechy nebo obiloviny. Zinek je nejvíce obsažen v hovězím a jehněčím mase, dýňových semínkách, vaječném žloutku, cizrně nebo kešu ořechách. Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ovesných vločkách, drůbežím mase nebo ve vnitřnostech. Zásoby železa doplníte konzumací ořechů, hovězího masa, luštěnin, červené řepy nebo špenátu. Z výčtu výše je patrné, že neexistuje jedna zázračná potravina, základem je konzumace vyvážené stravy složené z kvalitních potravin.

Vitamíny
Vedle dostatku spánku a odpočinku a dodržování hygienických zásad je klíčový i příjem vitamínů (Zdroj: Depositphotos)

Bylinky v kuchyni

Naši předkové na sílu bylinek vsázeli. Dnešní pohled je takový, že je při jejich užívání třeba respektovat svůj zdravotní stav, bylinky jsou však všeobecně vnímány jako velký pomocník v podpoře našeho těla. Udává se, že bylinky jako rakytník, heřmánek, máta, jitrocel, oregano, lípa, černý bez, šalvěj, zázvor nebo podběl podporují správnou funkci imunitního systému. Výčet rozhodně není finální, je i spoustu dalších pomocníků. Některé bylinky jsou skvělé pro podporu dýchacích cest, což se může v podzimním sychravém počasí více než hodit. Mezi nimi jsou mateřídouška, tymián, bazalka, šípky, řebříček, měsíček, skořice, třezalka, meduňka nebo i výše jmenovaní jitrocel, zázvor, šalvěj a oregano. I u bylinek platí zlaté pravidlo, že kvalita je základem úspěchu. Je důležité myslet na to, odkud bylinky pocházejí. Tomu adekvátní pak bude pravděpodobně i jejich účinek. I zmíněné bylinky lze pořídit v BIO kvalitě. Buď jako jeden druh, nebo v připravených směsích.

Bylinky v kuchyni - kopie
Některé bylinky jsou skvělé pro podporu dýchacích cest (Zdroj: peprconsulting.cz)

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

BIO produkty
Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí (Zdroj: Depositphotos)

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ (Zdroj: peprconsulting.cz)

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem (Zdroj: peprconsulting.cz)

Autor:

Související k tématu