Nečekejte, až vám stromy očešou veverky a vyrazte na sběr ořechů a oříšků

Začíná podzim a s ním období, kdy sklízíme většinu ovoce a zeleniny, vyjma té, která může na záhonu zůstat po celý rok. A tak jako naši předkové, i my bychom měli co nejdříve vyrazit na sběr ořechů a oříšků. Podzim je totiž období sklizně nejen pro nás, ale také pro divoká zvířata, která si začínají dělat zásoby na zimu.

Nečekejte, až vám stromy očešou veverky a vyrazte na sběr ořechů a oříšků (Zdroj: Depositphotos)

Začíná sezóna ořechů a oříšků

Na oříšcích a ořechách si pochutnávali již naši chlupatí prapředkové. Zjistili, že je lze skladovat, protože dlouho vydrží a nekazí se. A že mají spoustu užitečných látek, které jsou pro organismus výživné. Vědí to ostatně i divoce žijící zvířata, která ořechy i oříšky využívá k zakrmení se před zimou. Podzim je tedy ten správný čas, kdy vyrazit na sběr a uchovat si zásobu nejen na zimu.

Ořechy
Ořechy obsahují vysoké procento mastných kyselin, prospěšných pro náš organismus (Zdroj: Depositphotos)

Druhy ořechů a oříšků

V Čechách nalezneme především dva důležité zástupce:

  • vlašský ořech
  • lískový oříšek

Z těch exotických pak známe:

  • kokosové ořechy
  • pekanové ořechy
  • makadamové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistáciové oříšky
  • burské oříšky
  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
Kokos
Kokosový ořech obsahuje nejen chutný kokos, ale i výborné mléko (Zdroj: Depositphotos)

Z botanického hlediska se však ve valné většině nejedná o plody z čeledi ořešákovitých, ale o plody peckovic nebo lusky, což platí o arašídech, které jsou plodem luštěniny podzemnice olejné. Také kešu nejsou pravé ořechy, ale jablku podobné plody ledvinovníku západního. Kulinářský svět si však zažil jednotné pojmenování ořechy a oříšky. A čím jsou tyhle dobroty tak úžasné?

Zdroj vitamínů i živin

Například vlašské ořechy obsahují až 70 % zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3-mastné kyseliny, které pomáhají proti rozvoji kardiovaskulárních chorob nebo aterosklerózy. Dále obsahují proteiny, vitamíny řady B (B1 a B6) a vitamín E. Nesmíme zapomenout ani na kyselinu listovou a z minerálů třeba zinek, hořčík a měď. Tyto látky blahodárně působí na lidskou psychiku, podporují růst a kvalitu vlasů a nehtů a podporují i sexuální potenci. Kromě toho ořechy napomáhají snižovat vysoký krevní tlak, působí protizánětlivě, uklidňují astmatické projevy, snižují hladinu cholesterolu a působí pozitivně na střevní mikroflóru. 

Vlašské ořechy
Vlašské ořechy se dělí podle tvrdosti skořápky na papírové, polopapírové a kamenáče (Zdroj: Depositphotos)

Jeden z mála nepříznivých faktorů je jejich kalorická hodnota. Využijí je samozřejmě třeba sportovci, kteří mají vysoký výdej energie, stejně jako lidé těžce manuálně pracující a s mírou těhotné ženy. Běžný konzument by se měl omezit na denní dávku 35 g ořechů nebo oříšků - to je asi hrst. Každý z těchto ořechů se pak vyznačuje různě vysokou hodnotou vitamínů nebo stopových prvků. V mandlích nalezneme nejvyšší obsah vápníku a draslíku, para ořechy mají nejvyšší energetickou hodnotu, v kešu je nejvíc sacharidů a železa.

Neznámé, ale jedlé ořechy

  • čínské a jedlé kaštany (oblíbená "zimní" pochoutka)
  • kola ořechy (známá přísada do sycených kolových nápojů)
  • kurrajong (konzumované australskými domorodci)
  • mongongo (roste v poušti Kalahari)
  • karuka (nalezneme je na Papuy-Nové Guineji)
  • betel (arekové ořechy, působí psychotropně)
  • jack ořechy (semena jackfruitu)
  • ginkgo ořechy (plody stromu ginkgo biloba)
Betel
Betelové ořechy konzumují především obyvatelé Indie (Zdroj: Depositphotos)

Spousta původních obyvatel jednotlivých kontinentů pak jako ořechy používá semena stromů deštných pralesů, pouští a polopouští. 

Pochutiny z ořechů

U nás se ořechy používají především v pekařství a v cukrárenství. Jednak jako přísada do těst sladkých i slaných a dále jako hlavní surovina sladkých náplní či na ozdobu. V domácnostech pak ořechy konzumujeme jako samostatnou pochutinu, vzácněji je přidáváme do hotových pokrmů. Kromě ořechů celých nebo sekaných pak můžeme z těchto plodů lisovat olej a jejich slupky či skořápky jsou využitelné v kosmetice a při domácím tvoření.

Ořechové máslo

400 g ořechů (podle chuti, je možno udělat směs ořechů) namočte na několik hodin do vody, zajímavá je i úprava pečením (na 180 °C s ventilací nebo v pootevření troubě dozlatova). Vychladlé či okapané ořechy dáme do výkonného mixeru a pomalu mixujeme. Nejprve se z ořechů stane prášek, který se začne postupně měnit v pastu. Postupně přidávejte na mixéru výkon, aby se máslo stalo co nejkompaktnější. Během procesu se lehce zahřívá, ale to není na škodu. Ořechové máslo uchovávejte v chladu v uzavíratelné nádobě. K základní chuti můžeme přidávat i další - nejrůznější koření, sůl nebo karamel.

Ořechové máslo
Vyrobte si doma jednoduchou pomazánku z arašídového másla (Zdroj: Depositphotos)

Svatojánský ořechový likér

Tento likér se vyrábí v době, kdy ořechy teprve začínají zrát (konec června, okolo svátku sv. Jana), nejzazší doba je do svaté Anny. Pak už jsou ořechy zavinuté v pevné skořápce a nemají vláčné jádro. Ořechy nejprve v rukavicích omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Citrony a pomeranč pokrájíme na čtvrtky. 

Do cca 4litrové sklenice vložíme 20-40 kusů nezralých ořechů na kousky, zalijeme 2 litry čisté pálenky, např. vodkou, přidáme dva omyté citrony a 1 pomeranč na čtvrtky, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření a 30 hřebíčků. Zakryjeme potravinářskou fólií a postavíme nejlépe na okenní parapet. Necháme zrát 4-6 týdnů. Tekutina se za tu dobu zbarví až do temně hnědé. Potom slijeme do čisté nádoby, rozehřejeme ve vodní lázni 300-350 g medu a smícháme s ořechovkou. Uložíme do chladnější místnosti a necháme do konce roku dozrát. Pak stáčíme do lahví. 

Ořechovka
Z nezralých ořechů si připravíte lahodný likér (Zdroj: Depositphotos)

Lahodný oříškový krém

  • 50 g oříšků bez slupek
  • 150 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 ml sladké smetany

Máslo s cukrem utřeme do hladka, přidáme smetanu a šleháme do pěny. Oříšky opražíme v troubě a odstraíme z nich slupky. Pak je najemno nasekáme a postupně přidáváme do krému. Hotový krém necháme aspoň hodinu odpočinout v chladu. Používáme jako náplň do zákusků, dortů a sladkého pečiva.

Oříškový krém
Z lískových oříšků lze připravit výborný krém do zákusků (Zdroj: Depositphotos)

Krůtí maso s ořechy

  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 500 g krůtích prsou
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl a pepř

Sójovou omáčku smícháme v misce s cukrem, moukou, solí a pepřem. Ve směsi pak obalíme krůtí maso, nakrájené na proužky. Naložené maso opečeme na rozpáleném oleji na pánvi, hotové vyjmeme a ve výpeku opečeme ořechy. Pak přidáme zpět maso a cca 1 lžíci sójové omáčky. Podáváme s rýží.

Ořechová bomba

Na pánev nasypeme cukr tak, aby bylo pokryté celé dno v tenké vrstvě. Pomalu zahříváme do karamelu, neustále mícháme, jinak se karamel připálí. Jakmile rozpuštěný karamel začne zlátnout, vsypeme do něj hrst vlašských ořechů a obalíme je v karamelu. Ihned stáhneme z plotny a přesuneme směs na talíř. Necháme úplně vychladnout. Pozor, směs je velmi horká. Do pánve nalijeme vodu a necháme karamel odmočit. Sladkou vodu využijeme při pečení.

Oříšky v karamelu
Oříšky v karamelu si uděláte sami doma, ale pozor, je to příliš dobré a příliš kalorické! (Zdroj: Depositphotos)

Kokosky

  • 3 bílky
  • 210 g jemného krupicového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu

Z bílků ušleháme tuhý sníh a do něj postupně ve vodní lázni vmícháme cukr a kokos. Vytvoříme pevné těsto, které lžící nebo cukrářským sáčkem v malých kopečcích dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C, dokud kokosky nezezlátnou.

Kokosky
Lahodné kokosky nemusíme péci jen na Vánoce (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu