Zapomenuté a znovu objevované moruše dobývají naše zahrady a obohacují jídelníček

Mladá generace již morušovníky nezná a je to škoda. Tyto kdysi velmi oblíbené ovocné stromy se vyznačují velmi chutnými plody. Stále více oteplující se klima i v našem pásmu jim pak vysloveně nahrává ke spokojenému růstu a plození. Naučte se je pěstovat a uvidíte, že si je oblíbíte a obohatíte si jídelníček o skutečnou ovocnou lahůdku.

Moruše se vracejí na naše zahrady (Zdroj: Depositphotos)

Známé neznámé moruše

Moruše jsou plody ovocného stromu morušovníku (Morus), který byly ještě v 19. století poměrně rozšířenou plodinou i v našich končinách. Morušovníkům se nejvíce dařilo na teplých slunných stráních pražského Petřína nebo podél promenád, kde mohli místní obdivovat a ochutnat jejich zajímavé plody.

Morušovníky jsou ostatně známé už z antiky a dařilo se jim zejména na jihu Evropy, odkud se rozšířily do dalších oblastí. Ve 20. století v Čechách došlo k postupnému zániku morušových stromořadí. Což je škoda, neboť teplé podnebí našich nížin je pro morušovník ideální. Jsou schopné dokonce přečkat i naše české zimy. 

Morušovník
Morušovníky je možné díky oteplování planety pěstovat i u nás (Zdroj: Depositphotos)

Plody morušovníku černého jsou velké, sladké a šťavnaté šištice, připomínající velkou ostružinu. Stejně tak vypadají i plody morušovníku bílého, které jsou stejně jedlé, ale již nemají onu příznačnou lahodnou chuť jako černé moruše. Kromě plodů jsou pak morušovníky známé jako stromy, které milují housenky bource morušového.

Bourec
Housenky bource morušového milují listy morušovníků (Zdroj: Depositphotos)

Požírají jejich listy a následně pak vytváří kokony z pravého hedvábí, které je dodnes velmi ceněným artiklem v textilní výrobě. Další využití morušovníků je například v hudební sféře, neboť ze dřeva těchto stromů se zhotovují hudební nástroje (Turecko) a v Japonsku z morušového dřeva vyrábějí speciální soudky. 

Kokony
Spasení listů je odměněno hedvábnými kokony (Zdroj: Depositphotos)

Pěstování

Morušovníky díky pomalu se oteplujícímu podnebí budou velmi ochotně plodit i na našich zahradách. Ideální jsou pro ně oblasti, kde se pěstuje vinná réva. Pokud budou mít opravdu příhodné podmínky pro pěstování, můžete se dočkat úrody i 2x do roka. Morušovníky jsou impozantní stromy, dorůstající do výšky až 18 metrů a ke spokojenému růstu potřebují dostatek místa. V mnoha zahradách se pěstují jako solitéry. Nesnášejí mokrá a chladná stanoviště. Není potřeba jim dodávat povrchově živiny, vytvářejí si totiž bohatý kořenový systém, který zasahuje do značné hloubky a potřebnou výživu si zajistí samy. Jejich kořenový systém by ale neměl být narušován kořeny ostatních okolo rostoucích stromů, proto při jejich vysazování dbáme na dostatečně velký prostor. 

Morušovníky
Z jednoho stromu lze sklidit i 100 kilogramů lahodných plodů (Zdroj: Depositphotos)

Stromky morušovníků se sází na jaře nebo na podzim. Před výsadbou kořeny důkladně namočíme i na několik hodin do vody. Použijeme také podpěrný kůl, aby se mladé stromky nevyvrátily. Korunu prosvětlujeme jen sporadicky, u starších stromů pak již vůbec do koruny nezasahujeme. Ve třetím až čtvrtém roce začnou morušovníky plodit. Okolo 8. roku se již můžeme těšit na velkou úrodu sladkých plodů. Pamatujeme na to, že plody dozrávají postupně a sklízíme je nejsnáze pomocí sklepávání třeba do rozprostřené plachty. Ideální také je vysít okolo morušovníků trávu a tu udržovat v dobré kondici. Při opadu moruší nám pomůže plody zachytit a nepoškodit. 1 strom dokáže vyplodit i 100 kg těchto chutných moruší.

Moruše
Zralé moruše jsou červené, černé nebo bílé (Zdroj: Depositphotos)

Moruše je potřeba ihned po sklizni zkonzumovat nebo zakonzervovat, nevydrží příliš dlouho čerstvé. Sklizené plody můžeme přidávat do jogurtů, do smoothies, jako snídaňový doplněk ovesných kaší nebo ovocných salátů. Zpracovávají se do výborných marmelád, zavařenin, šťáv a sirupů. Konzumují se také sušené. Vyrábějí se z nich rovněž vína, mošty či kompoty. Prášek ze sušených moruší je přírodním barvivem a sladidlem. Jsou využitelné i v lidovém léčitelství, protože ulevují od bolesti v krku, dezinfikují ústní dutinu, napomáhají vykašlávání hlenů. Díky vysokému obsahu vlákniny a pektinu ulevují při zácpě. A nesmíme zapomenout na věrného společníka morušovníků - bource morušového a jeho hedvábné kukly, které daly světu přírodní hedvábí. Moruše byly a jsou opravdu mnohostranně využitelné a rozhodně bychom neměli na jejich slávu zapomenout a vzkřísit jí.

Pochoutky
Moruše v jogurtu jsou výživnou a chutnou snídaní (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu