Stává se vám, že pečivo už druhý den není k jídlu?

Často se nám v létě stává, že pečivo už druhý den není v dobré kondici, někdy se na něm objeví dokonce i plíseň. Co s tím? Pokud pečivo uskladňujete špatně, právě tyto problémy vás očekávají. Mistr pekař Pavel Meduna vám vysvětlí, kde děláte chybu a jak správně pečivo uchovávat.

Stává se vám, že pečivo už druhý den není k jídlu? (Zdroj: Globus)

Jak skladovat chléb?

Při skladování doporučujeme chléb zabalit do lněné utěrky a uskladnit v chlebníku, který je umístěn na takovém místě, kde nedochází k výrazným změnám teplot, což je důležité zejména v létě. Také nezapomínejte tuto nádobu udržovat v čistotě. Ideální je pravidelně čistit vlhkým hadříkem namočeným v roztoku vody a octa. Není příliš vhodné skladovat chléb v papírovém nebo igelitovém sáčku.

Globus_Kaiserka cerealni ROH
Pokud pečivo uskladníte doma správně, mělo by vydržet být jedlé i několik dní (Zdroj: Globus)

Jaká je trvanlivost chleba a bílého pečiva při správném skladování?

U chleba záleží na použití poměru žitné a pšeničné mouky a na použití dalších surovin, jako je žitný kvas. Tradičním způsobem vyrobený chléb, který obsahuje vyvážený poměr a mouk, a byl vyroben za použití žitného kvasu, může mít trvanlivost až 5 dní. Průmyslově vyráběné chleby, které jsou doplněny o kypřidla, spoustu stabilizátorů apod. sice také vydrží několik dní, ale takový výrobek může velmi rychle podléhat plísním. Bílé pečivo není primárně určeno pro dlouhodobé skladování.

Pokud ovšem potřebujeme uchovat do druhého dne, doporučujeme ho uložit do plastové nádoby s víkem a uložit do spodní části chladničky, kde není takový chlad. Takto uskladněné pečivo zpravidla vydrží do druhého dne. Pokud si ovšem chceme vychutnat kvalitu pečiva takovou, jaká má být, je samozřejmě lepší tento výrobek nakupovat čerstvý každý den.

Autor:

Související k tématu