Jakým způsobem je možné konzervovat houby?

Houby bohužel nejsou pochutiny, které vydrží dlouho v čerstvém stavu. Abychom se nemuseli ládovat smaženicí do zásoby, bude lepší si houby zakonzervovat. Víte, jak můžeme houby uchovávat, aby si zachovaly co nejvíce kvalitních látek, a aby byly i po nějaké době poživatelné?

Jakým způsobem je možné konzervovat houby? (Zdroj: Depositphotos)

Jak uchovat houby na později

Houby jsou unikátní organismy, které obsahují bílkovinu, cukry, a dokonce i tuky. Ale také vysoké procento vody. A to z nich dělá poněkud nestálý materiál, který nevydrží dlouho v čerstvém stavu. Dokonce ani když je necháme v lednici. Tam naopak dochází k rychlejšímu rozkladu, hnilobě a plísni. Jak ale houby uchovat, abychom je mohli používat i za nějaký čas?

Vsaďte na konzervaci, sušení a zamrazování. Jen tak máte jistotu, že pokud dodržíte správné technologické postupy, uchováte si houby na další měsíce. 

Houby
Houby dlouho čerstvé nevydrží (Zdroj: Depositphotos)

Sušení hub

Sušené houby jsou jistota. Výhodou je, že právě sušené houby si zachovávají všechny důležité látky a jsou jedinou potravinou, která i v sušeném stavu nesníží obsah vitamínu D, což žádná jiná potravina neumí. Bývalo dříve zvykem, že k sušení hub se používala veliká síta, v dobách nedávno minulých se velmi osvědčily sítě do oken v dřevěném rámu nebo kulatá moučná síta po babičce.

Sušené houby
Sušené houby přechováváme v látkových sáčcích nebo ve sklenicích s uzávěrem (Zdroj: Depositphotos)

Také jsme se mohli třeba na chalupách setkat se způsobem, kdy se velké plátky hub navlékly na nitě a sušily se jako mokré ponožky. Dnes jednoduše vytáhneme ze spíže sušičku, houby do ní naskládáme a druhý den už vytahujeme seschlé pokroucené plátky. Sušené houby je ideální uchovávat poté v plátěných sáčcích nebo v zavařovacích lahvích s uzávěrem, kam se nedostane vlhko a hmyz. Takto usušené houby musíme občas zkontrolovat, aby se nestaly obydlím pro potemníka moučného nebo potravinového mola. Také zkontrolujeme, zda houby nevykazují znaky plísně. V takovém případě neváháme a celý obsah sklenice nebo sáčku raději bez slitování vyhodíme.

Sušení
Houby můžeme také usušit (Zdroj: Depositphotos)

Zavařování

Malinkaté kloboučky hub ve sladkokyselém nálevu s kouskem cibule navrch - to je milá vzpomínka na dětství u babičky a dědy. A můžeme si tu vzpomínku opět připomenout při vlastním zavařování. Houby se zavařují snadno a vydrží takto velmi dlouho. 

Nejprve houby očistíme, nakrájíme (ty úplně maličké mohou zůstat vcelku, stejně tak, pokud zavařujete třeba václavky), dáme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Povaříme asi půl hodiny podle konzistence hub. Poté houby propláchneme studenou vodou, abychom z nich vymyli pěnu a přebytek slizu. Vychladlé houby narovnáme do zavařovacích sklenic, přelijeme kyselým nebo sladkokyselým nálevem dle chuti a sterilujeme. Houby v nálevu můžeme doplnit kolečky cibule nebo zeleninou. 

Zavařování
Nejdéle nám vydrží houby ve sladkokyselém nálevu (Zdroj: Depositphotos)

Zamrazování

Mražené houby jsou taktéž ideální. Zde si můžeme připravit si sáčky podle vlastního uvážení a podle jednotlivých porcí nebo je sesypat do většího. Houby by měly být očištěné a nejlépe nakrájené na kousky. Pak je nasypeme do mrazících sáčků a uskladníme v mrazáku. Při opětovném používání v kuchyni musíme myslet na to, že houby v sobě mají stále poměrně vysoké procento vody, kterou při vaření pustí do pokrmu. Můžeme je ovšem před použitím nechat úplně rozmrazit a přebytečnou vodu slít.

Mražené houby
Konzervace hub zamrazováním je velmi rozšířená (Zdroj: Depositphotos)

Další způsoby konzervace

Když jsme u zavařování hub do nálevu, podobně můžeme houby zavařit do sádla, což dělávaly naše babičky (povařené houby ve sklenici zalijeme rozpuštěným sádlem, uzavřeme a necháme vychladnout) anebo si je podusit na cibulce jako základ pro omáčky a guláše. Horké pak přemístíme do zavařovacích sklenic a zasterilujeme. Ušetříme si tím čas při vaření.

Vaření
Houby před sterilaci povaříme (Zdroj: Depositphotos)

Kvašené houby

Také se jim říká solené silážované nebo kysané. Očištěné houby namočíme do mírně osolené vody na 3-5 dní (používáme pevné lupenaté houby nebo hřibovité). Minimálně 2x denně vodu vyměníme. Po uplynutí doby máčení vezmeme nejlépe kameninovou nádobu, houby do ní naskládáme kloboučky dolů a každou vrstvu posypeme solí. Na dno nádoby a na poslední vrstvu dáme bobkový list a nové koření. Pro zlepšení chuti houby proložíme česnekem, koprem nebo listy černého rybízu. Nádobu překryjeme utěrkou a na ní položíme pokličku, která má menší průměr než hrdlo nádoby a zatížíme jí třeba kamenem. Nepoužívejte k zatížení kovové předměty nebo cihly (chemická reakce se solí by houby znehodnotila).

Kvašené houby
Kvašené houby v solném nálevu vydrží i zavařené (Zdroj: Depositphotos)

Po 2 - 3 dnech houby pustí šťávu a sednou si ke dnu. Šťávu odstraníme a přidáme další vrstvu hub. Tuto operaci opakujeme tak dlouho, dokud není nádoba zcela zaplněná houbami. Pokud se po cca 3 dnech již neobjevuje žádná šťáva, zvýšíme zátěž. Takto kvašené houby vydrží v nádobě ve chladnu i několik měsíců. Dbáme, aby povrch nezaschl (lze připravit 4 % roztok soli a doplnit jím hladinu v nádobě). Pro delší uchování houby sterilujeme ve sklenicích cca 30 minut při 100 °C.

Související k tématu