Výběr kvalitního vína podle etikety: Pijte skutečně na zdraví!

Nejen pravdu nacházejí lidé již více než šest tisíc let ve víně, ale také radost a veselí. O tom, jak si vybrat kvalitní víno, abychom pili skutečně na zdraví, a nikoli na následný bolehlav, nám bude vyprávět someliér Milan Rusnák.

Hlavní faktor při výběru kvalitního vína v láhvi je cena, tvrdí rezolutně odborník a dodává, že kupovat víno, které stojí méně než sto korun za láhev, vůbec nemá smysl. Dalším faktorem jsou odrůdy. Například do Burgundska patří chardonnay. A pokud si vyberete autochtonní odrůdu, která do dané oblasti patří, můžete si být jisti, že jste rozhodně neudělali chybu. Zorientovat se pomůže také etiketa, na níž by měl být rozhodně uvedený ročník a název odrůdy (ovšem pokud se jedná o cuvée, což je směs několika odrůd hroznů, rmutů nebo moštů, jednotlivé odrůdy se zpravidla neuvádějí). Platí jednoduché pravidlo: čím více informací na etiketě najdete, tím je to věrohodnější a zárukou kvality vína jsou rozhodně takzvaná přívlastková vína.

Láhve vína se uchovávají naležato, tak aby byl korek ponořen ve víně a nevyschl
Láhve vína se uchovávají naležato, tak aby byl korek ponořen ve víně a nevyschl (Zdroj: pixabay.com)

Archivace vína

Pokud zamýšlíte víno archivovat neboli kupovat tzv. investiční vína, nečiňte tak v supermarketu. Zde se opravdu vyplatí vsadit na jistotu a nakupovat ve vinotéce, kde vám s vhodným výběrem poradí, neboť ne každé víno je určeno k tomu, aby dlouho odpočívalo. Odrůdy, které se hodí k archivaci, jsou například merlot, cabernet sauvignon, autochtonní odrůdy z Bordeaux, pinot noir, chardonnay, z našich oblastí pak frankovka, ryzlink vlašský. Musí to být vína, která mají v sobě spoustu extraktů, spoustu kyselin a zpravidla i vyšší procento alkoholu. Víno je pak nejlepší skladovat doma v lednici nebo ještě lépe ve speciální vinotéce či v tmavém sklepě se stálou celoroční teplotou od 10 do 12 °C. Láhve se uchovávají naležato, tak aby byl korek ponořen ve víně a nevyschl. Kdyby láhve stály a korek vyschnul, mohl by do láhve proniknout vzduch, který by způsobil nežádoucí oxidaci.

Předmětem častých dohadů mezi laiky bývá teplota podávání různých druhů vín
Předmětem častých dohadů mezi laiky bývá teplota podávání různých druhů vín (Zdroj: pixabay.com)

Teplota vína

Předmětem častých dohadů mezi laiky bývá také teplota podávání různých druhů vín. Co tedy doporučuje zkušený someliér? Šumivá vína by měla být při podávání vychlazena na 6 až 8 °C, bílá vína na 7 až 9 °C, přičemž vína starších ročníků doporučuju nechladit, aby měla vyšší teplotu. Jedině tak se totiž může rozvinout jejich vůně a ony mohou ukázat všechny svoje aromatické vlastnosti. U růžových vín je to podobné jako u bílých, tedy že se rozlévají při teplotě od 8 do 10 °C. U červených je tomu naopak trochu jinak. Mladá vína vyžadují 12 až 15 °C, starší ročníky od 15 do 17 °C.

Autor:

Kutilství a zahrádkářství patří k činnostem, které mají léčebné účinky, jsou blahodárné pro lidskou psychiku, jsou cestou k dlouhověkosti a snižují riziko předčasného úmrtí až o čtvrtinu. Moji předkové tento přístup k životu praktikovali a já ho hodlám následovat.

Související k tématu