reklama

Nízkokalorická bomba, ze které připravíme úžasné palačinky

Zelené palačinky jsou receptem, který si získá srdce i zarytého odpůrce špenátu. Výborná pochoutka se může chlubit nejen výjimečnou chutí, ale i úžasnou variabilitou v provedení. Palačinky mohou být jak slané, tak i připraveny na sladký způsob. Závisí pouze na našich chutích, jakou variantu právě zvolíme. Kouzlo zvolené chutě spočívá v dipu. Samotná palačinka je absolutně neutrální, ale dip, kterým potřeme zelené placky, dodá pokrmu tíženou chuť.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zelené palačinky si zamiluje každý (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Špenát je pochutina, která v lidech vyvolává rozdílné názory. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Zelené palačinky ze špenátu jsou báječným pokrmem, kterým nepohrdne ani zapřisáhlý odpůrce Pepka námořníka.

Špenát je nízkokalorická bomba, které je přezdívána zeleným zlatem. I když tato potravina vyvolává v mnohých z nás odpor, stále platí, že se jedná o rostlinu, která je úžasným zdrojem vitaminů a minerálů. Získáváme z něj např. vitamin A či C, jež je velice silným antioxidantem. Dalším velice důležitým vitaminem, který je zcela nezbytný pro správnou srážlivost krve, je vitamin K1. Špenát dodává i kyselinu listovou, železo nebo vápník, což je prvek, který je nezbytný pro náš nervový systém, kosti, svaly a rovněž srdce. Špenát též obsahuje biotin, díky kterému máme krásnější nehty i vlasy. Není tedy pochyb, že špenát je pro naše tělo opravdu prospěšný.

Potřebné suroviny:

  • 1 balení mraženého špenátového protlaku
  • 1 vejce
  • 2 dcl mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl

Ze zeleného zlata se dá připravit mnoho jídel, ale dnešním tématem budou zelené palačinky, na které budeme kromě jednoho balíčku mraženého špenátu potřebovat pouze 1 vejce, 2 dcl mléka a hrnek hladké mouky. Potřebujeme tedy suroviny, které běžně najdeme v každé kuchyni.

Rozmražené špenátový protlak vložíme do misky a společně s vajíčkem jej pečlivě promícháme metličkou. Jakmile zelenou hmotu rozmícháme, přidáme mléko a opět promícháme. Do této směsi pomalu přidáváme hladkou mouku. Z pečlivě promíchaných surovin získáme krásné lité palačinkové těsto.

Z pečlivě promíchaných surovin získáme krásné lité palačinkové těsto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Z pečlivě promíchaných surovin získáme krásné lité palačinkové těsto

Ve chvíli, kdy máme připravené těsto o té nejlepší konzistenci, zapneme vařič a připravíme si pánev. Na pánev nalijeme malé množství oleje. Jakmile je olej rozpálený, nabereme naběračkou špenátové těsto a nalijeme je na pánev. Zelené placky smažíme po obou stranách úplně stejně jako klasické palačinky.  

Vzhledem k tomu, že základem těsta je mražený špenátový protlak, má těsto trochu jinou konzistenci než klasické těsto na sladké palačinky. Těsto je o malinko řidší a není pouze samá mouka. Je tedy velice důležité mít při smažení trochu více trpělivosti, aby se nám zelené placky nepotrhaly.

Zelené placky smažíme po obou stranách úplně stejně jako klasické palačinky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Zelené placky smažíme po obou stranách úplně stejně jako klasické palačinky

Jakmile dosmažíme zelené palačinky, připravíme si úžasný dip, který perfektně podtrhne chuť špenátových placek. Na dip budeme potřebovat jogurt, tvaroh, česnek a špetku soli. Jogurt nalijeme do misky, přidáme polotučný tvaroh a pečlivě promícháme. Do promíchané směsi přidáme prolisovaný stroužek česneku a mírně osolíme. Veškeré suroviny promícháme.

Zelené placky potřeme dipem a můžeme přidat např. šunku, sýr či třeba lososa. Takto vyzdobenou placku zabalíme jako palačinku a ozdobíme rajčaty nebo jinou oblíbenou zeleninou. Připravený dip můžeme samozřejmě obohatit např. o pepř, pažitku či petržel. Rozmanitosti a fantazii se meze nekladou a každý z nás si může připravit dip ze surovin, které miluje.

Zelené placky potřeme dipem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Zelené placky potřeme dipem

Zelené palačinky můžeme připravit i ve sladké variantě. Celé kouzlo se skrývá v dipu. Základ dipu bude naprosto stejný jogurt a tvaroh. Místo přidaného česneku však do této směsi přidáme vanilínový cukr a zabalenou palačinku ozdobíme ovocem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 25. 3. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová