reklama

Buchta, kterou by neodmítla ani Maková panenka

Současná uspěchaná doba si žádá odvážné, jednoduché a rychlé řešení i v kuchyni. Buchta líné ženy je přesně tím pravým receptem, jak uspět doma s vynikajícím nedělním moučníkem. Žádné zdlouhavé a nákladné operace. Žádné nekonečné hodiny strávené u kuchyňské linky. Dnešní době vládne jednoduchost a nečekaně rychlá kreativní řešení.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Buchta líné ženy je svou přípravou velice jednoduchá (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)

S touto buchtou si získáme respekt rodiny pro naše kuchařské umění. Odměnou se pro nás stanou uspokojené chuťové pohárky a ústa zacpaná buchtou, kterou hravě zvládne upéct i muž.

Sedmý den v týdnu je od jaktěživa brán jako dnem odpočinku. Pohodu, klid a relax nenaruší ani správně zvolený moučník, jakým buchta líné ženy bezpochyby je. Nikomu z nás se po nedělním obědě nechce trávit nesmyslně dlouhé hodiny v kuchyni přípravou moučníku, který se má stát sladkou tečkou po vydařeném hlavním chodu.

Ač název sám nabádá k lenosti, není tomu tak. Recept není určen pro líné jedince. Tento desert získal svůj název z důvodu surovinové i časové nenáročnosti a jednoduchosti na jeho přípravu. Zkrátka se jedná o ideální buchtu, která nejen že báječně chutná, ale její hlavní předností je, že ji hravě zvládne upéct naprosto každý. V jednoduchosti je krása.

Potřebné suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek nemletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce

Buchta líné ženy je svou přípravou velice jednoduchá. Základem je těsto. Jedná se pouze o 3 triviální kroky, které nám zaručí úžasnou chuť v ústech. Těsto pro buchtu stačí jen zamíchat, vylít na plech a upéct. Nic víc, nic míň. V přípravě těsta nemusíme hledat žádnou vědu. Veškeré potřebné suroviny, jednu po druhé, jednoduše vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pořadí, v jakém dáváme ingredience do misky, je pouze na nás. Abychom zmíněné suroviny promíchali opravdu správně, můžeme použít ruční mixér. Jestliže jsme zvyklí používat pro přípravu nejrůznějších těst robota, můžeme zvolit i tuto variantu. Volba je pouze na nás.

Veškeré suroviny vložíme do mísy a pečlivě promícháme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Veškeré suroviny vložíme do mísy a pečlivě promícháme

Těsto na buchtu máme připravené. V tuto chvíli vysteleme pečicím papírem pekáče a těsto do něj pomalu nalijeme. Nyní můžeme vložit do trouby předehřáté na 180 °C. Buchta líné ženy zůstane v troubě zhruba 25 minut. Po uplynutí této doby je korpus hotový. Vychladlou buchtu opatrně přendáme na vál či dřevěné prkénko.

Vychladlou buchtu nyní potřeme oblíbenou marmeládou. K tomu nám pomůže obyčejný příborový nůž. Další zdobení závisí na každém z nás, na co máme právě v danou chvíli chuť. Marmeláda je základ. Tu však můžeme přelít např. čokoládovou polevou či ozdobit šlehačkou. Pokud jsme se rozhodli pro šlehačku, nakrájíme celou buchtu na jednotlivé kousky. Nyní už jen stačí připravit domácí šlehačku či zvolit velice oblíbenou variantu šlehačky ve spreji a každý kousek ozdobíme .

Vychladlou buchtu potřeme oblíbenou marmeládou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Vychladlou buchtu potřeme oblíbenou marmeládou

Buchta líné ženy je velice jednoduchá, ale zároveň překvapí svou lahodnou chutí. Někoho může překvapit, že do těsta přidáváme nemletý mák. Většina z nás by tuto surovinu pomlela, ale není to vůbec nutné. Celá maková zrníčka dodají tomuto moučníku naprosto jiný rozměr.

Mimochodem, mák je velice zdravá surovina. Obsahuje důležité proteiny, živiny, alkaloidy a hlavně vápník. Díky konzumaci máku tedy předcházíme osteoporóze či zubnímu kazu.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 11. 3. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová