reklama

Dejte oschlým croissantům umělé dýchání a přiveďte je znovu k životu

Jak zpracovat oschlé croissanty, aniž bychom je museli vyhazovat do odpadků nebo s nimi nakrmit labutě? Tedy labutě s nimi krmit stejně nemůžeme, ale vyhazovat je do odpadků by byl skoro hřích.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z oschlých a nevábně vyhlížejících croissantů můžeme vytvořit zajímavou pochoutku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jak zpracovat oschlé croissanty ze včerejška?

Dát si takhle po ránu čerstvý měkoučký croissant s kávou nebo čajem je prostě pohoda. Ono i druhý den je ten croissant ještě jedlý, i když už není nadýchaný a heboučký. Třetí den s ním už ale můžete tak maximálně vygumovat poznámku v sešitě, protože jedle tedy opravdu už nevypadá. Tak co s ním? Uklidit do odpadků nebo usušit dědečkovi pro prasátko?

Ani jedno, ani druhé. Oschlé croissanty můžeme vrátit do chutné podoby tak, že z nich vykouzlíme jednoduchou a rychlou večeři.

Čerstvé croissanty s kávou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čerstvé croissanty s kávou

Co budeme potřebovat:

  • několik croissantů
  • cukr
  • vejce
  • mléko
  • smetanu
  • rozinky
  • ořechy
  • rum
  • máslo
Oschlé croissanty už nikoho moc nelákají
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Oschlé croissanty už nikoho moc nelákají

"Zemlbába" z croissantů

Nejprve croissanty nakrájíme na 1 cm široké plátky. Na tloušťce plátků moc nezáleží, ale neměly by být příliš tenké, abychom z nich v troubě neudělali strouhanku.

Do malého rendlíku dáme vařit asi hrst rozinek a zalijeme rumem tak, aby byly zcela ponořené. Vaříme tak dlouho, až se rum odpaří, nesmíme je ovšem spálit.

Spaříme rozinky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Spaříme rozinky

Trochu rumu si schováme do karamelu. Karamel vytvoříme tak, že na suchou rozpálenou pánev nasypeme cca 1 hrst cukru a počkáme, až se teplem začne rozpouštět. Doporučujeme začít míchat, aby se karamel stejnoměrně prohříval. 

Do suché pánve nasypeme cukr
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do suché pánve nasypeme cukr

Do tmavého karamelu nalijeme zbytek rumu a asi lžíci vody. Nebojte se, pokud se karamel při setkání s tekutinami "srazí", postupným rozmícháváním v rumu a vodě se stane opět tekutým.

Připravíme karamel
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravíme karamel

Do hotového karamelu vložíme nakrájené croissanty a obalíme je v něm.

Pečivo opečeme na pánvi
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pečivo opečeme na pánvi

Odpařené rozinky přisypeme do směsi a přidáme i několik rozdrcených ořechů (vybereme si ořechy podle chuti, mohou být vlašské, lískové, pekanové nebo třeba piniové).

Při práci v kuchyni se neobejdeme bez pořádného a spolehlivého náčiní. Vyzkoušeli jsme za vás  lopatku Functional Form z odolného plastu, která je ideální pro snadné smažení a přípravu palačinek a omelet. Nám se výborně hodila na servírování žemlovky ze zapékací misky. Potřebovat budeme i metličku se silikonovým povrchem Functional Form, s níž jsme vyšlehali žloutky ve smetaně do husté nadýchané pěny. Silikonem potažená metla se jednoduše používá a čistí, nepoškrábe povrch nádobí.

A připomeneme také stěrku na těsto Functional Form, s níž jsme míchali karamel v pánvi. Díky použitému materiálu vydrží i vysoké teploty a její asymetrický tvar vám umožní dosáhnout do všech záhybů nádobí.

Zapékací misku vymažeme máslem a přeložíme do ní opečené croissanty. 

Navrstvíme do zapékací misky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Navrstvíme do zapékací misky

V mléce a smetaně rozmícháme několik žloutků, osladíme cukrem a směs vlijeme na croissanty v zapékací misce.

Zalijeme rozšlehanými vejci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Zalijeme rozšlehanými vejci

Povrch směsi v misce uhladíme, dáme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme maximálně 15 minut.

A jakou použít troubu? Vestavné trouby MORA jsou vybaveny inteligentními technologiemi, které nám, jak jsme zjistili, ulehčí práci po všech stránkách. Představte si troubu, která vám umožní zavařování, rozmrazování, předehřívání, výrobu domácího jogurtu, pečení na několika úrovních zároveň, aniž by došlo k mísení vůní a chutí nebo speciální program na pečení masa, takže můžete najednou připravit nedělní oběd o pěti chodech. Trouba se čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama. Další výhodou je úsporná energetická třída.

Necháme zapéct v troubě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Necháme zapéct v troubě

Zapečenou žemlovku necháme zapéct, až se na povrchu vytvoří lehká krusta, a podáváme jako teplou večeři nebo studenou snídani či svačinu. Můžeme povrch pocukrovat moučkovým cukrem, přidat čerstvé nebo kompotované ovoce, zmrzlinu či šlehačku.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát; Fiskars; Gorenje, MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 7. 3. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová