reklama

Bulharský rychlý hrnec vás mile překvapí

Eintopf si spojujeme s jídlem, které rozhodně nepatří ke gurmánským požitkům. V Bulharsku ale vaří takový, který si zaslouží naši pozornost, protože potěší každého milovníka sytých jídel s výraznou chutí.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Eintopf na bulharský způsob chutná nejlépe s čerstvým voňavým kváskovým chlebem (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Eintopf, neboli jídlo z jednoho hrnce, patří k tradičním pokrmům mnoha národů. Ten německý není zrovna kulinářským zázrakem, nicméně bulharská varianta stojí za ochutnání. Hodí se kdykoliv, kdy potřebujeme rychle navařit pro hodně lidí, třeba i pro partu hladových řemeslníků.

Rychlý bulharský eintopf je plný zdravé zeleniny a voňavého koření
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Rychlý bulharský eintopf je plný zdravé zeleniny a voňavého koření

Bulharský eintopf připravíme z:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 1 hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužků česneku
  • 2 paprik
  • lžíce mleté sladké papriky
  • koření čubrica
  • 2 lžic loupaných rajčat

Bůček pokrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci, jako když děláme škvarky. Maso nepodléváme, a pokud máme pocit, že by nezaškodilo masový základ trochu přimastit, pak přidáme lžíci či dvě vepřového sádla.

Zelí a papriku pokrájíme na drobné kousky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zelí a papriku pokrájíme na drobné kousky

Očištěné papriky a zelí nakrájíme na kousky, zelí prosolíme. Tuto zeleninu společně s cibulí přidáme k osmaženému masu a nakonec přidáme ještě všechno koření s česnekem a loupanými rajčaty.

Hotový eintopf poznáme podle toho, že šťáva se začne stahovat nahoru
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Hotový eintopf poznáme podle toho, že šťáva se začne stahovat nahoru

Směs promícháme v hrnci, přiklopíme a dusíme asi půl hodiny. A jak poznáme, že je voňavý a rychlý balkánský eintopf hotov? Stačí kontrolovat, kdy začne voňavá šťáva vylézat na povrch.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 3. 3. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová