reklama

Tatranské kuře je výsledkem nelítostného souboje mezi kuchařem a drůbeží

Tatranské kuře, ač svým názvem připomíná hory sousedního Slovenska, patří mezi tradiční pokrmy připravované v ryze českém městě, a to v Mladé Boleslavi. Kuřecí maso se dá připravit na tisíce způsobů. Nelítostný souboj mezi kuchařem a oblíbenou drůbeží může mít pouze jednoho vítěze. Naporcovaná kuřecí prsíčka nakonec svůj boj o přežití prohrála a stávají se ideální surovinou pro přípravu lahodného pokrmu. Ideálním sladěním surovin obohacených o oblíbené koření můžeme v kuchyni vykouzlit naprostý skvost.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tatranské kuře je báječnou inspirací, jak připravit kuře úplně jinak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tatranské kuře je báječný tip pro všechny, komu se již nedostává inspirace na báječný nedělní oběd. Alternativní pojetí na zpracování oblíbené drůbeže je naprosto originální způsob pro přípravu kuřecích prsou. Recept je neobvyklý a jedinečný. Je výsledkem výzvy, jak uspět v klání proti několika amatérským kuchařům za hranicemi našeho státu. Klání kouzelníků s vařečkami inspirovalo mladého muže k propojení zdánlivě nespojitelných přísad a vykouzlit z nich jídlo lahodné chuti. Vhodným výběrem potravin vznikla dokonalá souhra chutí, která si získala porotu a stala se velice úspěšnou.

Potřebné suroviny

  • 400 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 5 žampionů
  • 1 paprika
  • 1 pórek
  • bramboráčky
  • tvrdý sýr
  • slanina
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • sůl a pepř

Podstatou tatranského kuřete je směs kuřecího masa a zeleniny, kterou posadíme na bramboráčky. Po přidání dalších podstatných surovin celý výtvor zapečeme. Kuřecí řízky můžeme použít jak prsní, tak i stehenní, s kterými se pokrm stane ještě šťavnatějším. Výběr je pouze na nás. V prvním kroku se však nejprve pustíme do cibule, kterou zbavíme slupky. Nakrájíme ji na malé kousky a orestujeme. Pak přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky.

Do této směsi přidáme sůl, mletý pepř a sójovou omáčku. Restované suroviny pečlivě promícháme a pustíme se do zeleniny. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Stejný postup krájení praktikujeme u pórku a papriky. Veškerou pokrájenou zeleninu vložíme do pánve, kde se již restuje kuřecí maso. Kompletní směs pečlivě promícháme.

V pánvi orestujeme cibuli, kuřecí maso i zeleninu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
V pánvi orestujeme cibuli, kuřecí maso i zeleninu

V dalším kroku přijde na řadu sýr. Na struhadle zvolíme stranu pro jemné strouhání a sýr nastrouháme. Na pracovní desku si položíme pečicí plech, na který vložíme již dříve připravené bramboráčky. Na každý jednotlivý bramboráček naneseme restovanou směs kuřecího masa se zeleninou, zakryjeme plátkem slaniny a všechny takto ozdobené bramboráky posypeme nastrouhaným sýrem.

Blížíme se do finále. Plech s připraveným pokrmem vložíme do předehřáté trouby a grilujeme po dobu 10 minut na 200 °C. V tomto kroku již nemusíme žádnou z přiložených přísad dodělávat pečením, proto volíme variantu grilu. Veškeré suroviny jsou tepelně upravené, jde nám pouze o získání křupavé slaniny a správné konzistence sýru. Pokrm vyjmeme z trouby a můžeme ihned servírovat. Dobrou chuť!

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 17. 2. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová