Situace v obchodech už začíná být na pováženou. Ceny letí strmě vzhůru a například ceny uzenin už jsou na takové výši, že spousta lidí zvažuje, zda si koupí šunku nebo levnější náhražku. Ovšem s trochou šikovnosti si můžeme některé potraviny vyrobit i doma. Třeba domácí těstoviny a domácí klobásy.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/a9/3b/column/a93b9c8ef4034944357a7f6b049adcbe_frh_9172.jpg)
Domácí těstoviny a domácí klobásy
Vymýšlet neustále obědy a večeře v rodině, kde jedni chtějí maso a pořád jen maso, a ti druzí zase raději něco lehčího, dietnějšího a bezmasého, je někdy opravdu nekonečný příběh. Zvlášť když si rodina usmyslí, že chce jíst něco, co momentálně v kuchyni není.
A protože naše hektická doba přeje rychlým pokrmům, vyplatí se mít neustále po ruce těstoviny, nějaké ty omáčky a maso či masné výrobky. Je pravda, že cena těstovin i hotových pokrmů šplhá stále výše a nakupovat stále dokola kolínka, mušličky nebo nudle je časově trochu nekomfortní, stejně tak shánět kvalitní maso a masné výrobky, ideálně od regionálních výrobců, kteří nešidí na surovinách a prodají vám poctivou klobásu a kvalitní maso.
![Šťávu z řepy použijeme do omáčky](https://img.primadoma.cz/w_2/f4/c9/column/f4c90e1911801b250f17c6294aef7253_d59f60ede4029160322ac0f6e0525ed1.jpg)
Máte-li ale doma multifunkční robot s nástavci, můžete spojit příjemné s užitečným a všechny tyto dobroty si připravit doma. Naučíme vás vyrobit si domácí těstoviny a domácí klobásky.
![Připravíme si všechny ingredience](https://img.primadoma.cz/w_2/3e/3b/column/3e3ba84b2f02d3e7b0cc79d22d9322ce_frh_9068.jpg)
Náš tip: Ploché špagety pomůže vytvořit kuchyňský robot
Salente Rombo je multifunkční kuchyňský robot, který zvládá 10 funkcí a po zakoupení příslušenství Salente Rombo Pasta dokáže vyrobit i ploché špagety nebo tagliatele. Díky kvalitnímu kovovému zpracování má dlouhou životnost.
Domácí poctivé klobásky
Co budeme potřebovat:
- uzený bůček
- vepřové kostky
- hovězí kostky
- špek
- sůl a pepř
- sladkou papriku
- směs na souvlaki
- směs na gyros
- barbecue omáčku
- chilli
Základem je, abychom měli předem naložené maso. Maso nakládáme do směsi soli a koření minimálně na 24 hodin do chladu. Praktičtější a chutnější je, pokud maso naložíme na 2-3 dny, uložíme do lednice nebo zavakuujeme do sáčků a necháme v lednici tak dlouho, jak budeme potřebovat. Uchování potravin ve vakuu podstatně zvýší jeho trvanlivost, takže si takové potraviny můžeme připravit dopředu a odebírat vždy, když dostaneme na maso chuť.
![Použijeme koření podle chuti](https://img.primadoma.cz/w_2/5d/e4/column/5de4589e5ad2e05730b97fb3a9aab7ca_fdb38c37bb3efd47e129c89ae0a3411a.jpg)
Pak si připravíme robot a použijeme nástavce na mletí masa. Naložené hovězí a vepřové maso semeleme na střední a opětovně na jemné řezné desce, aby nám vznikl prát, který promícháme se špekem a uzeným masem, nakrájenými na drobné kostky. Stejně tak můžeme maso semlít pouze na střední řezné desce, čímž nám vznikne hrubší dílo, a klobásy tak budou hrubozrnné.
![Maso bude potřeba semlít](https://img.primadoma.cz/w_2/a7/6a/column/a76acfc0b37395cef6077d2efe7d4a0e_0fc53ced4db109ca94ca97aaac43e5fc.jpg)
Masovou směs budeme dále plnit do vepřových tenkých střev. Tato střeva zakoupíme ve specializovaných obchodech nebo na e-shopu s řeznickými produkty a potřebami. Střeva jsou kalibrovaná, vypraná a zakonzervovaná do soli. Před použitím je potřeba střeva vybalit z přepravního obalu, rozmotat a na cca 4 hodiny vložit do nádoby s vlažnou vodou. Pozor, voda nesmí být horká, jinak se střeva uvaří a nebudou použitelná. Vodu alespoň 2× vyměníme, abychom střeva zbavili solného nánosu.
![Střeva propláchneme](https://img.primadoma.cz/w_2/18/44/column/1844ad970cb269351471fee3cc1274d5_3d8990f34119d0125c82e83e1f3b2463.jpg)
Na robotu vyměníme nástavce za narážecí trubici. Násypnou část na robotu naplníme masovou směsí.
![Použijeme narážecí nástavec](https://img.primadoma.cz/w_2/0f/e7/column/0fe78daef52e04f82eaa59616349b039_7d68b76f49b62fc954f4eb0db14f5b94.jpg)
Na trubici navlékneme konec střeva a potahování budeme navlékat celou délku střeva až k druhému konci. Zde necháme kousek volný. Na konci můžeme vytvořit pevný uzlík nebo konec střívka zašpejlovat jako při výrobě jitrnic.
![Střívko navlékneme na trubici](https://img.primadoma.cz/w_2/52/11/column/52115b8c527d6d9b589a8de7ea2df1a2_b65547766d8b07cf7adc0777179df894.jpg)
Uvedením robotu do chodu se začne střevo plnit směsí. Ačkoliv směs do střeva "teče" téměř sama, je lepší střívko přidržovat, aby z trubice nesklouzlo a aby bylo dobře naplněné. Střeva vynikají elasticitou, takže pokud jsou dobře opracovaná, budou se dobře plnit.
![Klobása ve střívku musí být pevná](https://img.primadoma.cz/w_2/0f/f8/column/0ff84baabfd09be9ffdf7972278a6e3e_94e5e29367af32fec4c29682a08b99fe.jpg)
Na druhém konci naplněného střeva opět uděláme uzel. Takto naplněnou klobásu můžeme opékat, grilovat, smažit i vařit.
Domácí tagliatelle
Výhodou robotu je, že na něm můžeme nastavit pomalé otáčky, což je ideální např. při odšťavňování. Nyní se nám to bude hodit, protože k domácím tagliatelle si připravíme omáčku z červené řepy. Vyrobíme si tak čistě vegetariánské jídlo plné vitaminů a živin.
![Připravíme si suroviny a nástavce](https://img.primadoma.cz/w_2/f2/0b/column/f20b6828e0b4f04910ff9c86398e70d1_649abd6bfc99300b20a87f6d7116593c.jpg)
Co budeme potřebovat na těstoviny:
- 200 g semolinové mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
Do hnětací mísy robotu dáme mouku, vejce a olej, zapneme hnětení a necháme suroviny, aby se spojily v pevné a kompaktní těsto.
![Použijeme semolinovou mouku](https://img.primadoma.cz/w_2/1d/82/column/1d829df795c9abc85928e2e827e4019e_90536bb3e60a944d28f4f421e85f3bde.jpg)
Zároveň do nástavce na odšťavňování vložíme cca 3 bulvy syrové oloupané červené řepy a ve chvíli, kdy se vytváří těsto, odšťavňuje se i řepa.
![Z řepy odstředíme šťávu](https://img.primadoma.cz/w_2/4f/09/column/4f099248139ab1273136928cc060c813_a69cce4d02b17858404ffefe8e9fc196.jpg)
Těsto dáme na 20 minut do lednice. Potom těsto rozválíme na pomoučeném válu a vytvoříme placku.
![Těsto ručně rozválíme](https://img.primadoma.cz/w_2/6c/2b/column/6c2bfc3118a6eda0d338cc87a6e270f1_e3fb763226d85bf3b97c50b9d14a8bd5.jpg)
Vyměníme nástavce a nasadíme nástavec na těstoviny. Nejprve placku několikrát nástavcem protáhneme, aby se stejnoměrně vytvarovala.
![Těsto nejprve stejnoměrně natáhneme](https://img.primadoma.cz/w_2/83/11/column/83111f72df501a21ff25f0f06b942caa_4569b198d7ce46a3324eeb1a99c16db2.jpg)
Potom použijeme řezný nástavec na nudle a těsto jím opět protáhneme, Vzniknout by nám měly pevné dlouhé nudle, které se netrhají.
![Z těsta vytvoříme nudle](https://img.primadoma.cz/w_2/af/22/column/af223a0df7fd32a0a6adcd2f7589a79f_11fb94e71038e062724239c53115acb5.jpg)
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody na 7 minut.
![Těstoviny uvaříme](https://img.primadoma.cz/w_2/0d/6f/column/0d6f325eaedef6782507a6fbc5caaccf_frh_9162.jpg)
Omáčka z řepy
Než se uvaří těstoviny, připravíme si omáčku.
Co budeme potřebovat:
- cibuli
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- řepnou šťávu
- piniové oříšky
- 1 lžíci hořčice
- 100 g kokosového mléka
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g smetany
- sůl
- pepř
- zázvor
- chilli
- anýz
- koření tandori
- sýr na posypání
Do pánve nalijeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme řepnou šťávu a piniové oříšky.
![Směs necháme povařit](https://img.primadoma.cz/w_2/48/d4/column/48d4c324bfec722db80f7ef508b0353f_5430800a40897251d97775885a496655.jpg)
Za stálého míchání přidáme koření dle chuti, hořčici (ideální je medová hořčice), osolíme a opepříme, zalijeme mlékem, smetanou i jogurtem a vytvoříme hustou směs.
![Hotovou omáčkou přelijeme těstoviny](https://img.primadoma.cz/w_2/da/61/column/da61e193bab748e29cbdaece44852696_frh_9159.jpg)
Přidáme na uvařené těstoviny a zasypeme strouhaným sýrem.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, Abacus Electric, s.r.o.
Publikováno: 13. 2. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová