Sekaná bývá považována za trochu tuctové jídlo. Když ji ale ochutíte správnou směsí koření, přidáte lahodný sýr a dáte na gril, získáte pochoutku, které naprosto propadnete.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/96/7d/column/967d6f2400aff651d13880617d568b1e_t_frh08347.jpg)
Grilovaná sekaná má ještě jednu přednost, nepotřebujete k její přípravě ani vejce, ani strouhanku, takže si na ni pochutnají i alergici a celiaci.
![K její přípravě využijete různé druhy aromatického koření](https://img.primadoma.cz/w_2/d2/c6/column/d2c67d0601540b30017eba786b30485e_1_frh08393.jpg)
Co budete k její přípravě potřebovat:
- 1,5 kg směsi mletého masa (nejlépe vepřové a hovězí ve stejném poměru)
- 300 g sýru čedar
- 3 lžičky soli
- 4 lžičky papriky
- 1 lžičku oregana
- 1 lžičku sušené cibule
- 1 lžičku sušeného česneku
- 1 lžičku pepře
- 2 lžičky cukru
- 1 lžičku chipotle (uzené jalapeño papričky)
- marináda na potření
![Čedar pokrájejte na větší kostičky](https://img.primadoma.cz/w_2/5c/62/column/5c62407f50f8fb88b504b48b51fd3752_2_frh08441.jpg)
Nejdříve pokrájejte čedar na větší kostičky a pak ho promíchejte s masem a vším kořením.
Když budete mít směs hotovu, ještě ji několikrát "vybouchejte" na stole, aby se z ní dostal pryč vzduch a lépe se vypékala.
![Mleté maso smíchejte se sýrem a kořením](https://img.primadoma.cz/w_2/0a/11/column/0a11d24831799509e65399ab807ec26c_3_frh08444.jpg)
Začněte grilovat včas
Pak z ní vytvarujte úhlednou šišku, kterou podložte pečicím papírem, aby vám při grilování sekaná nepropadla roštem. Až budete mít gril rozpálený asi na 150 °C, dejte sekanou grilovat.
Počítejte s tím, že tahle dobrota se bude na grilu propékat přibližně dvě a půl hodiny, takže pokud ji chcete podávat třeba na rodinné oslavě, začněte s její přípravou včas.
![Ze směsi vytvarujte úhlednou šišku, kterou ke konci grilování začnete potírat marinádou](https://img.primadoma.cz/w_2/e9/a4/column/e9a4b41e0e51ad6c652dcdd0926dc810_4_frh08480.jpg)
Vychytávka na konec
Při grilování můžete použít teploměr do masa, budete tak mít větší jistotu, že sekanou správně připravíte. Doporučená vnitřní teplota je kolem 70 °C.
Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 10. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová