Černý pepř má místo v každé kuchyni a pohlížíme na něj jako na něco naprosto běžného. Kdysi se mu ovšem přezdívalo "černé zlato" a platilo se s ním clo nebo válečné daně. Především ale naši předkové dobře věděli, že pomáhá i v léčení některých nepříjemných neduhů.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/68/15/column/6815b76f74da63cb5acad93aad348e07_t_i5f9989.jpg)
S černým pepřem se zkrátka vyplatí kamarádit, protože díky své síle je dobrým pomocníkem při léčbě nejrůznějších viróz a chřipek. Pomůže vám od horečky nebo zimnice, protože podporuje pocení. Také ulevuje od kašle, a proto patří do každé domácí lékárny.
Vedle toho má ale i další zdraví prospěšné účinky, třeba ty antioxidační, antiseptické a antibakteriální. Pomáhá rovněž při nadýmání a odvádí přebytečnou vodu z těla.
S černým zlatem zacházejte opatrně
A jak ho užívat? Třeba smíchat 1/4 malé lžičky pomletého pepře s medem a polknout. Nebo si ho můžete trochu přidat do bylinkového čaje. Ale pozor, nepřehánějte to s ním, ve větším množství má projímavé účinky a u lidí s citlivějším trávením může vyvolat i zvracení.
![Patří nejen do kuchyně, ale i do domácí lékárny](https://img.primadoma.cz/w_2/ce/f2/column/cef2ea18c9da3b00669f54a35dbcf017_1_i5f9973.jpg)
Zkrátka je to zlato, s nímž se vyplatí zacházet opatrně už jen proto, že když to budete s pepřem přehánět, vaše ledviny a játra nebudou zrovna "nadšeny".
Co jste možná nevěděli:
Běžně se používají černé nebo bílé pepřové kuličky, gurmeti pak dávají přednost těm zeleným a červeným. Ve skutečnosti se ale jedná stále o jeden a tentýž plod pepřovníku černého, ovšem sklízený v různých fázích zrání.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, rubrika Láďova domácí lékárna; ekomarket.cz; vimcojim.cz
Publikováno: 2. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová