reklama

Jak na výrobu a skladování moštu? Zjistili jsme pro vás důležité informace

Výborná a zdravá pochoutka, to je jablečný mošt. Zajímá vás, jak jeho výroba probíhá? Láďa se vydal to zjistit za vás. Uvidíte, že to není nic složitého, můžete si ho klidně vyrobit sami doma. A prozradíme vám dokonce i to, jak naložit s přebytky.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Návod na výrobu a skladování jablečného moštu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Co je vlastně jablečný mošt?

Mošt je přírodní ovocná šťáva, která se získává lisováním ovoce. U jablečného moštu jde pochopitelně o jablka – je asi i nejoblíbenější. Jeho chuť se liší v závislosti na použité odrůdě, každý pak může být jinak kyselý a trpký. V jablečném moštu najdete mnoho vitaminů, antioxidantů, přírodní cukr, ovocné kyseliny a vysoký obsah vlákniny, proto byste se mu neměli vyhýbat.

Jaké podmínky v tomhle sadu panují?

Majitel pěstuje ve svém jablkovém sadu kolem 70 stromů, z toho jich asi 50 rodí. To znamená hodně práce, ale také dost moštu – za sezónu je ho zhruba 40 l za týden. Přitom na 6 l moštu je potřeba kolem 12 kg jablíček.

Jablka je třeba umýt
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jablka je třeba umýt

Jaký je postup při výrobě jablečného moštu? První je drtička

Začněme s výrobou jablečného moštu pěkně od začátku – jablka je potřeba samozřejmě nejprve ze stromů očesat a následně umýt obyčejnou vodou. Pak přichází na řadu první pomocník, kterým je drtička. Ta z jablek vytvoří hmotu, která bude pouštět šťávu. Bez tohoto kroku by nebyla šťáva, to znamená, že by nebyl ani mošt. Drtičky existují v několika provedeních – manuální i automatické – a také v různých velikostech.

Následně se vloží do drtičky, která vytvoří rozdrcenou jablečnou hmotu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Následně se vloží do drtičky, která vytvoří rozdrcenou jablečnou hmotu

Následně vložte rozdrcená jablka do lisu

Rozdrcená jablka se z přístroje vyndají a vloží se do dalšího přístroje, kterým je lis. Jde o klasický dřevěný ruční nástroj nazývaný také moštovač – točením kliky se jablečná směs uvnitř stlačuje a otvorem ve spodní části vytéká už samotná šťáva, nejlépe ji ještě filtrovat přes cedník nebo plátýnko.

Lis dostane z jablečné hmoty veškerou šťávu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Lis dostane z jablečné hmoty veškerou šťávu

Pěnu, která se tvoří na povrchu, je vhodné sebrat, protože nevypadá dobře v lahvích. Pak už můžete plnit do nádob.

Nakonec mošt stočte do lahví
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakonec mošt stočte do lahví

Jak jablečný mošt uskladnit?

Jablečný most můžete pít hned, v lednici vydrží zhruba 6 dní. Co ale s přebytky v případě, že máte jablek hodně? Je to jednoduché. Mošt můžete přelít do sklenic a zavařit ho jako kompot nebo okurky – tedy na 80 °C po dobu asi 20 minut. Tady se ale ztratí část vitaminů. Pokud chcete ve šťávě uchovat všechny zdraví prospěšné látky, je ideální ji zmrazit. Nalijte ji do plastových lahví a jednoduše vložte do mrazáku. Můžete si ji pak užívat i několik měsíců a bude chutnat jako čerstvá.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 27. 1. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová