reklama

Sušenkový dort je nostalgií, která nás vrátí do dětství

Pro někoho je dezert sladkou tečkou za celodenní lopotou, pro jiného odměnou či bonusem pro zlepšení nálady. Dort z oblíbených sušenek je výbornou volbou, jak udělat radost svým blízkým, a přitom se v kuchyni moc nenadřít. Báječně sladěné chutě a vyvážený poměr surovin vykouzlí v našich ústech přímo explozi. V jednoduchosti je krása a u sušenkového dortu to platí dvojnásob.

Oblíbeným dezertem ke kávě se hravě může stát i dort ze sušenek (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Milujete sladké, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni? Pak je tento jednoduchý sušenkový dort tou pravou volbou. Jedinečnost tohoto sladkého potěšení spočívá v jeho jednoduchosti. Zároveň se v něm odráží určitá stránka nostalgie. Sušenkový dort nás dokáže během několika soust a pár vteřin vrátit do dob našeho dětství.

Potřebné suroviny:

  • 10 oplatkových sušenek
  • 80 g másla
  • 2 banány
  • 100 g kondenzovaného mléka
  • 70 g ztužovače
  • 750 g tvarohu
  • čokoláda a smetana na polevu
Žádné cizokrajné suroviny nečekejte
Žádné cizokrajné suroviny nečekejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Dezert, který právě budeme vyrábět, vznikl spojením chutí jednoho mladého muže, jež míval jako malé dítě. Unikátní propojení surovin, jejich vyvážený poměr a jedinečné sladění chutí stojí za vznikem skvělého sušenkového dortu. Nejedná se o nic převratného, žádné cizokrajné suroviny ani hodiny strávené v kuchyni. V případě tohoto dezertu se naprosto osvědčilo pravidlo čím jednodušší, tím lepší. 

Úplně první krok, který nás čeká, je nakrájení oplatek. 8 kusů sušenek nakrájíme nožem na malé kousky a nasypeme do mísy. Nyní si rozehřejeme máslo, vlijeme je do mísy a smícháme s najemno nakrájenými oplatkami. Spojením másla a sušenek získáme korpus. Tento dortový základ přendáme do dortové formy a pečlivě jej uhňácáme a zarovnáme. Takto připravený korpus vložíme na půl hodiny do lednice.

Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky
Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nyní se pustíme do přípravy krému. Základem krému jsou banány, které rozpůlíme a nakrájíme na maličké kousky. K banánům přidáme tvaroh. Na tento dort přijdou 3 celé vaničky tučného tvarohu. Do této směsi vlijeme slazené kondenzované mléko a pomocí mixéru vše pečlivě rozmixujeme. V misce následně rozmixujeme připravenou želatinu s trochou vody a tuto sloučeninu přimícháme do směsi banánu, tvarohu a kondenzovaného mléka.

Připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ
Připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Z ledničky vyndáme dortovou formu s korpusem a připravený banánový krém pomalu vlijeme na sušenkový základ. Vše pečlivě zarovnáme a zahladíme do roviny. Již skoro hotový dort vložíme opět zpátky do ledničky, aby získal potřebnou tužší konzistenci.

Vyrobenou polevou polijeme vrchní část dortu
Vyrobenou polevou polijeme vrchní část dortu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V posledním kroku se můžeme pustit do přípravy čokoládové polevy. Na výrobu polevy potřebujeme čokoládu na vaření, kterou rozpustíme ve vodní lázni, a přidáme k ní smetanu ke šlehání. Touto vyrobenou pochoutkou polijeme vrchní část dortu. Na pracovní desce nám zbyly ještě dvě oplatkové sušenky. Obě sušenky si opět nakrájíme na malé kousíčky a posypeme jimi celý dort.

Již hotový dezert vložíme opět do lednice a necháme jej pořádně zatuhnout. Po 4 hodinách je sušenkový dort hotový a můžeme ho servírovat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 16. 1. 2023, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová