reklama

Připravte si polévku, kterou vařily už naše babičky

Milionová polévka je pokrm, který dobře znaly už naše babičky. A proč se jí tak říká? Přidávaly totiž na její zahuštění krupici a jejích zrníček klidně mohlo být milion. Láďa místo ní sice použije zdravější celozrnný kuskus, takže tam zrníček možná nebude milion, ale chutnat milionově určitě bude i tak.

Skvělá milionová polévka za pár chvil hotová (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Suroviny na milionovou polévku:

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 3 lžíce másla
  • petrželová nať
  • 1 vejce
  • hrst kuskusu
  • sůl a pepř
  • 1 l vody
Suroviny na milionovou polévku
Suroviny na milionovou polévku (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zeleninu nejprve očistěte
Zeleninu nejprve očistěte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zeleninu na milionovou polévku nejprve očistěte, tedy oloupejte a zbavte nehezkých konců, a pak ji nastrouhejte na hrubém struhadle klidně přímo do hrnce, ve kterém se bude vařit.

Nastrouhanou zeleninu osmažte na másle
Nastrouhanou zeleninu osmažte na másle (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Do hrnce k zelenině přidejte máslo a postavte ho na rozehřátou plotýnku. Zeleninu restujte 3-5 minut do doby, než bude hezky do zlatova opečená a také měkká.

K zelenině přilijte vodu nebo vývar
K zelenině přilijte vodu nebo vývar (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nyní můžete zalít 1 l vody (nebo vývarem, pokud ho máte po ruce), vše zamíchejte, přidejte velkou špetku soli a hrnec přiklopte poklicí. Polévku nechte vařit zhruba 10 minut.

Polévku osolte a opepřete podle chuti
Polévku osolte a opepřete podle chuti (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kuskus je skvělý nejen chuťově, ale také pro svou rychlost přípravy. Hrstku ho vhoďte do polévky asi po 5 minutách vaření. Zbylých 5 minut mu bude stačit k uvaření doměkka.

Nakonec vlijte rozšlehané vejce
Nakonec vlijte rozšlehané vejce (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jednou z posledních surovin je vejce. Rozšlehejte ho v misce nebo hrnečku a těsně před koncem vaření ho vlijte do polévky. Nakonec ještě přidejte nasekanou petrželovou nať a můžete si pochutnávat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

 

Publikováno: 14. 1. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová