reklama

Připravte si nejen na Silvestra slané tyčinky ze slovenského zlata

Ze sousedního Slovenska pochází jedna dobrota, která se rovná zlatu. Ano, jde o brynzu, lehce stravitelný a vynikající sýr, který je nabitý probiotiky, zdravými tuky a minerály. Chutná na všechny způsoby, třeba jako hlavní přísada do slaných tyčinek.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dozlatova upečené brynzové tyčinky budou skvělým pohoštěním třeba na Silvestra (Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Brynzové tyčinky jsou skvělým pohoštěním při silvestrovské oslavě, ale pochutnáte si na nich i doma u televize. Mlsat můžete bez výčitek, protože jsou zdravé - na rozdíl od chipsů koupených v samoobsluze.

Základem je dobrá slovenská brynza
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Základem je dobrá slovenská brynza

Co budete k její přípravě potřebovat:

  • 125 g brynzy
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (možno nahradit jedlou sodou)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • konopná a sezamová semínka
  • kmín
  • papriku

Ze všech přísad vytvořte těsto, které je rychle hotové. To pak vyválejte na přiměřeně silnou placku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se po upečení hezky leskly a dobře na nich držel posyp: ten je také lepši nasypat před tvarováním. Potom pomocí rádýlka nakrájejte tyčinky - ty mohou být dlouhé, ale i krátké, prostě takové, na jaké máte zrovna chuť.

Těsto rozválejte na přiměřeně silnou placku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Těsto rozválejte na přiměřeně silnou placku

Vyzkoušejte konopí a sezam

Tyčinky můžete posypat "klasikou", jako je kmín, pekařská sůl nebo mák. Se solí ale buďte opatrní, brynza je sama o sobě poměrně dost slaná. Určitě ale vyzkoušejte konopné semínko s vysokým obsahem vitaminu D nebo sezamové semínko, které díky spojení "déčka" a hořčíku, fosforu s draslíkem představuje zázračný balzám na pocuchané nervy.

K posypání vyzkoušejte vedle soli, kmínu nebo papriky také sezamová či konopná semínka
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K posypání vyzkoušejte vedle soli, kmínu nebo papriky také sezamová či konopná semínka

Tyčinky naskládejte na pečicím papírem vystlaný plech a pečte asi 15 minut při teplotě 190 °C, až budou krásně zlatavé a lehce vyběhnou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 31. 12. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová