reklama

Uvařte si doma své vlastní pivo

Pusťte se do výroby vlastního domácího piva. Se správnými surovinami a pomůckami to není nic složitého a zhruba za měsíc můžete doma popíjet svůj vlastní zlatý mok. Máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého to zaručeně zvládnete.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vlastní domácí pivo můžete ochutnávat už za 4 týdny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

K výrobě domácího piva budete potřebovat:

  • dostatečně velký fermentační barel
  • mladinový koncentrát
  • sladový výtažek
  • pivovarské kvasnice
  • vodu

Základní pomůcka na výrobu domácího piva je fermentační barel. Je to nádoba speciálně vytvořená pro nápoje. Má silnější stěnu, která zajistí stabilitu i vůni piva. Po straně také najdete praktickou odměrku a hotové pivo pak snadno stočíte do lahví kohoutem.

Do vody přidejte sladový výtažek
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do vody přidejte sladový výtažek

Do barelu dejte vodu, přidejte také mladinový koncentrát a sladový výtažek a zamíchejte. Vodu použijte teplou, aby se výtažek i koncentrát lepé rozmíchávaly.

Teploměr vám pomůže hlídat teplotu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Teploměr vám pomůže hlídat teplotu

Další pomůckou při výrobě piva bude nalepovací teploměr, který po vložení ingrediencí nalepte na fermentační nádobu. Ten ukáže vhodnou teplotu. Ideální pro zakvášení piva je 22 až 25 °C.

Nakonec přidejte také pivovarské kvasnice
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nakonec přidejte také pivovarské kvasnice

Pokud je tedy voda dle teploměru moc teplá, nechte vychladnout za občasného promíchání. Dodejte také pivovarské kvasnice, které jsou za vznik piva zodpovědné.

Kvasná zátka s vodou zamezí kontaminaci
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kvasná zátka s vodou zamezí kontaminaci

Fermentační nádobu zavřete, aby se ke směsi nedostaly bakterie. Do víka vložte ještě kvasnou zátku naplněnou vodou, která zabrání opět tomu, aby se pivo nekontaminovalo bakteriemi zvenčí.

Nechte pivo 5 až 7 dní ležet
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Nechte pivo 5 až 7 dní ležet

Pivo se teď musí odležet. Barel by měl stát při teplotě zhruba 20 °C asi 5 dní až týden. Kvasnice za tu dobu přemění cukr na alkohol a na oxid uhličitý.

Pivo stáčejte do lahví a uložte do lednice
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pivo stáčejte do lahví a uložte do lednice

Po uplynutí této doby slijte své domácí pivo (barel má praktický kohout na stáčení) do lahví a nechte ho v nich ležet asi 3 týdny při teplotě 5 °C. Nejlépe jim tedy bude v lednici. Pak už můžete ochutnávat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 26. 12. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová