reklama

Připravte si geniální krkovičku s ajvarem a česnekovou topinkou

Rychlá a česnekem s bylinkami provoněná večeře – to je krkovička s topinkou a ajvarem. Ajvar je hustá omáčka z pečených lilků, paprik a dalších ingrediencí, která pochází ze Srbska. Dodá masu nezapomenutelnou chuť. A nezapomeňte na pivo – nejen do marinády.

i (Zdroj: Podravka)
Krkovička s ajvarem a česnekovou topinkou patří k delikatesám (Zdroj: Podravka)

Jak připravit krkovičku s ajvarem a česnekovými topinkami

Příprava: 25 minut

Ingredience:

  • 4 plátky krkovice
  • 1 cibule
  • 6 lžic oleje
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • 3 dcl světlého piva
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

K podávání:

  • jemný ajvar
  • topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem
Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček jemného ajvaru
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček jemného ajvaru

Příprava:

Plátkům masa na několika místech nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Smícháme si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek, soli a pepře a vmícháme do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat).

Plátky krkovice potřeme touto marinádou z obou stran, naskládáme je na sebe do misky, zakryjeme a dáme přes noc marinovat do chladničky.

Plátky krkovice potřeme marinádou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plátky krkovice potřeme marinádou

Druhý den si rozpálíme pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřeme olejem (maso je už mastné dost) a plátky na ní opečeme z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládáme na sebe na list alobalu, zabalíme a necháme cca 5 minut odpočívat, mezitím si doděláme šťávu - do pánve k výpeku přilijeme pivo, med, osolíme a opepříme, necháme mírně zredukovat, abychom měli tolik šťávy, kolik chceme. Ochutnáme a dochutíme.

Na závěr rozpustíme ve šťávě lžíci másla a vrátíme do pánve maso, vypneme plamen a zakryjeme ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečeme topinky na oleji, opečené topinky vysušíme papírovou utěrkou a potřeme rozpůleným stroužkem česneku. Maso podáváme s topinkou a na kraj talíře dáme kopeček jemného ajvaru.

Zdroj informací: Podravka

Publikováno: 5. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce