Bílkový chlebíček je nejen vynikající tradiční sladká pochoutka, ale je to také ideální způsob, jak využít bílky, které vám zbyly třeba po pečení vánočního cukroví. Jeho příprava není příliš náročná a ještě se při ní naučíte pár užitečných vychytávek.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/28/0d/column/280d0a893f9c38ba31a24f78f8719f51_yan03526.jpg)
Zvláště při pečení vánočního cukroví nashromáždíte množství bílků, které je škoda nějak nevyužít. Můžete z nich připravit například vynikající bílkový chlebíček, kterému naše babičky a prababičky někdy také říkaly biskupský. A pokud ho nechcete dělat hned, bílky dejte zamrazit do a použijte je později. Když je necháte pozvolna povolit v lednici, vyšleháte je stejně dobře jako ty čerstvé.
Co budete potřebovat:
- 13 bílků
- 270 g moučkového cukru
- 260 g hrubé mouky
- 6 lžic rozehřátého másla
- nasekané nebo namleté vlašské ořechy
- kandované ovoce
- bílou a tmavou čokoládu na polevu
- 2 lžíce 100% tuku do polevy
![Nejdříve si připravte všechny ingredience](https://img.primadoma.cz/r/d5/26/column/d526b954ea35637086f61f53833f07bb_yan03162.jpg)
Náš předpis na bílkový chlebíček počítá s 13 bílky, ale upéci ho můžete třeba z poloviční dávky všech ingrediencí. Kandované ovoce si vyberte podle chuti a předtím, než ho budete vmíchávat do těsta, ho obalte v hrubé mouce, aby se k sobě nelepilo.
![Směs kandovaného ovoce vmíchejte do těsta](https://img.primadoma.cz/r/01/74/column/0174c98fe84094a1d4876fa07e61eca7_yan03382.jpg)
Přípravu chlebíčku začněte vyšleháním sněhu. Až s ním budete hotovi, opatrně do něj vmíchejte cukr, hrubou mouku a kandované ovoce s nasekanými nebo namletými vlašskými ořechy.
![Nakonec do těsta vlijte rozpuštěné máslo](https://img.primadoma.cz/r/1e/b7/column/1eb79a32cee4a14d2c3f24ee41a08959_yan03409.jpg)
Nakonec pak do sněhu přidejte rozpuštěné máslo a vše ještě jednou lehce promíchejte.
![Formu dopředu vymažte a lehce vysypejte hrubou moukou](https://img.primadoma.cz/r/07/2d/column/072ddef09f4c7ff8d84c09b2cb31e9c4_yan03384.jpg)
Sněhové těsto vlijte do vymazané formy a dejte péct do trouby vyhřáté nejdříve asi na 170 °C. Při této teplotě nechte chlebíček péct asi 15 minut. Pak stáhněte teplotu na půl hodiny na 160 °C. Poté přikryjte plechem nebo pečicím papírem a pečte při 170 °C ještě asi půl až tři čtvrtě hodiny.
![Bílkovému chlebíčku sluší poleva z tmavé a bílé čokolády](https://img.primadoma.cz/r/a0/61/column/a0611c803923afc848d610b793148855_yan03476.jpg)
Nakonec si připravte z tmavé i bílé čokolády polevu, kterou rozpusťte společně se ztuženým tukem. Až budou mít správnou konzistenci, začněte jimi zdobit zchladlý bílkový chlebíček. A pokud budete chtít být v mlsání skutečně rozmařilí, pak vyzkoušejte chlebíček s trochou šlehačky - je zkrátka neodolatelný.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 7. 11. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová