reklama

Šlehačkové rohlíčky: Jednoduchý a rychlý recept na úžasný nedělní moučník

Pokud stále ještě přemýšlíte, jakým moučníkem překvapit rodinu v neděli, nechte se inspirovat rodinným stříbrem z kuchyňské šperkovnice paní Jarušky Štoudkové z Boskovic, která vyrábí naprosto neodolatelné a kupodivu na přípravu nijak zvlášť složité šlehačkové rohlíčky, o jejichž recept se podělila s Láďou Hruškou.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme na šlehačkové rohlíčky potřebovat

  • 1 šlehačku (smetanu ke šlehání 33%)
  • 450 g hladké mouky
  • 1 máslo nebo rostlinný tuk
  • špetku soli
  • náplň (povidla, marmeláda, ořechová nádivka, tvaroh, sušené ovoce…)

Jak při přípravě šlehačkových rohlíčků postupovat

1. krok: vypracujeme těsto

Mouku nasypeme do mísy, mírně osolíme, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a zalijeme šlehačkou. Vše rukama důkladně prohněteme nejprve v míse, posléze na pomoučeném vále.

Šlehačkové rohlíčky: vypracujeme těsto
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Šlehačkové rohlíčky: vypracujeme těsto

2. krok: těsto vyválíme

Z těsta uděláme váleček, který nožem rozdělíme na osm dílů. Každou osminku vyválíme dokulata a poté opět rozdělíme na rovnoměrné osminky, jako bychom krájeli pizzu.

Šlehačkové rohlíčky: těsto vyválíme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Šlehačkové rohlíčky: těsto vyválíme

3. krok: plníme nádivkou

Těsto plníme nádivkou (můžeme ale také nechat bez náplně, jen z vyváleného těsta vykrájet různé tvary). Do spodní, širší části naneseme proužek nádivky, ale ne až úplně ke kraji. Poté kraje ohneme směrem dovnitř, aby nádivka nevytékala, a srolujeme jako rohlíček.

Šlehačkové rohlíčky: těsto plníme nádivkou
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Šlehačkové rohlíčky: těsto plníme nádivkou

4. krok: rohlíčky upečeme

Hotové rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C 15 až 20 minut. Rohlíčky můžeme obalit v moučkovém cukru.

Šlehačkové rohlíčky: plněné kousky upečeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Šlehačkové rohlíčky: plněné kousky upečeme

Publikováno: 13. 1. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška