reklama

Fazolová paštika není jen pro vegetariány

Fazolová paštika může být skvělou náhražkou paštiky masové a rozhodně nebude určena jen vegetariánům. Ulevit svému žaludku občas od masa a zejména masných výrobků, ve kterých nalezneme bohužel i celou řadu různých "šmakulád", je prospěšné a naše zdraví nám poděkuje. Luštěniny navíc jsou plnohodnotné a díky vláknině nám pomohou se zpracováním potravin v žaludku a trávicím ústrojí.

Připravte si fazolovou paštiku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Něco o fazolích

Fazole obsahují okolo 30 % kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. V současnosti plně nahrazují maso vegetariánům a veganům. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.

Fazole jsou také bohaté na vitamin B2, kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují dostatek hořčíku, vápníku a mědi. Napomáhají při tvorbě červených krvinek. Pomáhají také upravovat vysoký krevní tlak, protože obsahují minimální množství sodíku, a naopak velké množství draslíku. Obsahují aglutininy, které mají silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky. 

Díky svému složení fazole čistí střeva, posilují tak jejich fungování, pomáhají proti zácpě a brání vzniku hemoroidů. Chrání cévy a srdce, pomáhají při snižování hladiny "zlého" cholesterolu a krevního tlaku. Fazole jsou také vhodnou prevencí i doplňkovou léčbou onkologických pacientů. Konzumace fazolí se osvědčuje při hubnutí, protože obsahují hodně rozpustné vlákniny, což je potrava pro střevní mikroflóru.

Fazole jsou zdrojem cenné vlákniny a důležitých vitaminů
Fazole jsou zdrojem cenné vlákniny a důležitých vitaminů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Fazolová paštika

Co budeme potřebovat:

  • 1 plechovku fazolí (sterilované ve slaném nálevu)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky majoránky

Postup:

Na oleji zpěníme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.

Začneme smaženou cibulkou na tuku
Začneme smaženou cibulkou na tuku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Plechovku fazolí otevřeme, slijeme nálev a přidáme společně s kořením, sójovou omáčkou a česnekem k cibulce. Necháme spojit v pánvi a krátce povařit. Hotovou směs přendáme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladké hmoty. 

Fazolovou směs rozmixujeme na pevnou hmotu
Fazolovou směs rozmixujeme na pevnou hmotu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.

Fazole s uzenou vůní

Co budeme potřebovat:

  • 2 uzená kuřecí stehna
  • 1 plechovku bílých fazolí
  • 1 plechovku červených fazolí
  • 2 větší rajčata
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 15 dkg pikantní slaniny
  • čerstvý tymián
  • saturejku
  • zelenou petrželku
  • uzenou papriku
  • sůl

Postup:

Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky. Kůži a slaninu nadrobno nakrájíme a necháme vyškvařit na suché pánvi. Potom přidáme pokrájenou cibuli, zesklovatíme a zaprášíme uzenou paprikou.

Z uzených stehen připravíme další dobrotu
Z uzených stehen připravíme další dobrotu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bylinky omyjeme a otrháme lístečky do pánve, dále přidáme na kostičky pokrájená rajčata a asi 5 minut podusíme, podlijeme asi 0,5 dcl vody. Do pánve vložíme maso, fazole a česnek a dochutíme solí. Necháme podusit ještě 5 minut a vmícháme posekanou petrželku.

Fazole s uzenou vůní jsou skvělou a rychlou večeří
Fazole s uzenou vůní jsou skvělou a rychlou večeří (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Podáváme s pečivem.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky; mojezdravi.cz; toprecepty.cz

Publikováno: tento týden, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová