reklama

Upečte si skvělý koláč bez vážení i bez hrnečku

Hledáte jednoduchý koláč, k jehož přípravě nebudete potřebovat váhu a dokonce ani hrneček? Pak tu pro vás Láďa má recept na lžícový koláč, který je za chvíli hotový. Využijete k jeho přípravě také sezónní ovoce a k dokonalosti ho dovedete mandlemi. Neváhejte ho zkusit.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Lžícový koláč s jahodami a mandlemi (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na lžícový koláč si nachystejte:

Na těsto:

  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 lžic oleje
  • 20 lžic mléka
  • 20 lžic polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek

Na ozdobu:

  • jahody
  • mandle
  • moučkový cukr
Připravte si suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si suroviny

Recept na lžícový koláč je velmi jednoduchý. Stačí odměřit všechny suroviny na těsto do mísy a promíchat. Pak si vymažte pekáček olejem a vysypte trochou polohrubé mouky. Nalijte do něj těsto. Na vrch dejte sezónní ovoce ze zahrádky.

Jako odměrka poslouží obyčejná lžíce
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Jako odměrka poslouží obyčejná lžíce

Pokud máte jahody jako Láďa, omyjte je, odstraňte stopky a rozpulte je. Poklaďte jahodami těsto v pekáčku. Jakékoli jiné ovoce samozřejmě také očistěte podle potřeby. Vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte zhruba 30 minut. Ke konci pečení vyzkoušejte špejlí, zda je těsto dostatečně propečené – když špejli zapíchnete, musíte ji vytáhnout suchou. Podle toho dobu pečení upravte.

Povrch by měl být upečený pěkně dozlatova. Upečený koláč ještě posypejte sekanými mandlemi a pocukrujte moučkovým cukrem, nejlépe přes sítko. K nedělní kávě je tento dezert jako dělaný a využijete k němu jakékoli ovoce, které máte po ruce, navíc pohodlně bez vážení.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 19. 8. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová