reklama

Vyzkoušejte naše neobvyklé letní recepty

Recepty na zpracování letního ovoce se dědí v rodinách po generace. Co takhle vyzkoušet něco skutečně originálního? Právě nastal čas na vyzkoušení nových receptů, které nejen ohromí, ale hlavně zachutnají.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zpracujte tradiční letní suroviny netradičně (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Melounový džem

Melounové smoothies, melounový koktejl nebo melounová zmrzlina je celkem běžná záležitost. Co byste ale řekli melounovému džemu? Vyzkoušeli jsme pro vás připravit lahodný a na jazyku se rozplývající melounový džem. A protože meloun má bledou barvu, přidali jsme do džemu ještě hrst skvělých malin. Lehká konzistence a svěží chuť přijde vhod nejen během dlouhých zimních večerů.

Potřebujete:

  • 2 kg melounové dužiny bez jadérek
  • 400 g cukru
  • šťávu z 2 citronů
  • 4 balení ovocného pektinu
  • volitelně: hrst malin

Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Tip: Pro lepší barvu můžeme do marmelády přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo hrst malin.
Melounový džem je velmi neobvyklý
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Melounový džem je velmi neobvyklý

Domácí levandulový sirup:

Potřebujete:

  • 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
  • 1 BIO citron
  • 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru

Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte 1 l převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Levandulový sirup osvěží v letních parnech
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Levandulový sirup osvěží v letních parnech

Ostružinový džem s levandulí

Co potřebujete:

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1citron
  • 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky ovocného pektinu (nebo Jamfix 3:1) 

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem, a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat.

Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plamenu nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny).

Ostružinový džem s levandulí je plný chuti
i (Zdroj: LABETA, a.s.)
Ostružinový džem s levandulí je plný chuti

Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).

Tip: Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1 od Labety. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu.

Zdroj informací: LABETA, a.s.

Publikováno: 5. 8. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce