reklama

Vyzkoušejte „květušky“, potěšíte jimi i celiaky

Halušky jsou národní jídlo našich slovenských sousedů, které už dávno zdomácnělo i v našem jídelníčku. A protože právě začala sezóna domácího květáku, vyzkoušejte jejich variantu právě z této nízkokalorické a vlákninou nabité zeleniny.

Bryndzové halušky jsou klasika a výborné připravíte také z květáku (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Suroviny na přípravu:

  • květák
  • bryndza
  • slanina
  • cibulka
  • sůl, pepř
Na halušky si připravte květák a vše ostatní
Na halušky si připravte květák a vše ostatní (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Květák zbavíme košťálu, opláchneme a rozdělíme na menší růžičky. Ty uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu – vaříme ne příliš do měkka, tedy jak říkají Italové na „al dente“, tedy „na zkus“. Mezitím si na másle osmahneme na kostičku pokrájenou cibulku s voňavou slaninou. Větší část této směsi odebereme a na zbytku osmahneme uvařený květák, který rozdrobíme na malé kousky a nakonec přidáme bryndzu.

Uvařený květák osmahneme na části opečené slaniny a cibulky a přidáme bryndzu
Uvařený květák osmahneme na části opečené slaniny a cibulky a přidáme bryndzu (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Počkáme, až se sýr rozpustí a celá směs se spojí. Tehdy jsou květákové halušky, kterým se také říká „květušky“, hotové. Na talíři jednotlivé porce posypeme opečenou slaninou s cibulkou a na závěr ještě přidáme zelenou ozdobu z jarní cibulky.

A na květuškách si mohou s klidem pochutnat i ti, kteří nemohou lepek, protože jsou přirozeně bezlepkové.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová