reklama

Znáte pečení v papilotě? Vyzkoušejte náš osvědčený recept!

Už jste slyšeli o metodě přípravy pokrmu v takzvané papilotě? Jedná se o staletí používaný postup, kdy jídlo připravujete zabalené do pečicího papíru či pergamenu. Je to jednoduché a výsledkem bude hotová mana nebeská. Neváhejte a vyzkoušejte!

Recept na šťavnatého lososa. Tajemství je ve způsobu pečení, tzv. pečení v papilotě (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed. Vystačíte si ale i s archem pečicího papíru, jen pamatujte, že je potřeba nechat dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli pečlivě kolem pokrmu uzavřít a vytvořit kapsu.

V papilotě je potřeba péct menší kusy – rybu v podobě filetů, zeleninu pokrájenou nadrobno. Doprostřed poloviny archu navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou část papíru a pečlivě kapsu utěsněte, aby vám během pečení nevytekla šťáva z připravované dobroty.

Pečení v papilotě je po staletí osvědčený způsob pečení ryb
Pečení v papilotě je po staletí osvědčený způsob pečení ryb (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Správně utěsněná papilota se během pečení nafoukne a dovolí pokrmu, aby se něžně a pozvolna připravoval v páře. A právě pára zůstane vaším malým tajemstvím – vytáhne totiž ze všech surovin to nejlepší. Přitom zachová důležité vitaminy, minerály u nutriční vlastnosti.

Co budete potřebovat:

  • filety z lososa
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • ½ cukety
  • 100 g červených fazolí
  • jarní cibulku
  • citron
  • svazek kopru
  • svazek tymiánu
  • svazek petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • pečící papír
Papilotu důkladně zavažte, pokrm zůstane šťavnatý a plný chuti
Papilotu důkladně zavažte, pokrm zůstane šťavnatý a plný chuti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak postupovat?

Filet lososa zbavte kůže a položte ho doprostřed archu pečícího papíru. Lososa osolte a opepřete. Okolo lososa vyskládejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, na kostky nakrájenou cuketu, jarní cibulku a propláchnuté červené fazole. Zeleninu osolte a zalijte olivovým olejem. Přidejte silnější plátek citronu a půl snítky kopru, tymiánu a petržele.

Lososa se zeleninou důkladně zabalte do papíru, aby nemohla vytéct šťáva a losos se dusil. Pečte v předem předehřáté troubě při teplotě 210 °C po dobu 25 minut. Pokud máte parní funkci, můžete přidat program se střední úrovní páry. Někdo nemá rád vůni ryb, která se zpočátku z pokrmu uvolňuje. Jakékoliv pachy a páry velmi rychle odstraní digestoř. 

Tip na výkonný odsavač: Mora OV 686 GBX

Nový 60cm odsavač par MORA OV 686 GBX se zkosenou hranou v provedení z černého skla a nerezu má nejen krásný design, ale nabízí i dostatek prostoru pro vaření. Odsavač s inovativním perimetrickým odsáváním dokonale odstraní mastnotu i pachy pomocí tří výkonnostních stupňů s maximálním výkonem 608 m3/h a hlučnosti 63 dB.

Kovové filtry proti mastnotám jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou, která zvládne eliminovat až 98 % tukových i jiných nečistot a zároveň zachová perfektní absorpční účinnost. Kovové tukové filtry jde pohodlně mýt v myčce nádobí. Odsavač je vybaven horním odtahem se zpětnou klapkou, ale jde použít i pro recirkulaci vzduchu přes uhlíkový filtr. Ovládá se dotykově. 

Vadí vám pachy z přípravy potravin? Vsaďte na účinnou digestoř
Vadí vám pachy z přípravy potravin? Vsaďte na účinnou digestoř (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Nezbývá, než popřát dobrou chuť!

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce