reklama

Sezóna cuket startuje! Tak trochu jiná pizza – ovšem skvělá a zdravá

Kdo by neměl rád pizzu. Češi ji milují snad víc než Italové a mají rádi takovou, na níž nesmějí chybět oblíbené dobroty jako kvalitní uzenina nebo dobrý sýr. A protože právě začala sezóna cuket, vyzkoušejte náš recept na minipizzu právě z této chutné a zdravé zeleniny.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Letní pizza nemusí být jen z těsta, vyzkoušejte třeba tu cuketovou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pizza z cukety je rychle hotová a na její přípravu budete potřebovat následující:

  • větší cuketu
  • pasírovaná rajčata
  • mozzarellu
  • salám chorizo nebo šunku
  • kukuřici.
  • pizza koření a sůl
  • oregano nebo bazalku
Na tyto pizzy si připravte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na tyto pizzy si připravte

Když máte všechny ingredience pěkně pohromadě, pusťte se do přípravy. Z větší cukety nakrájejte asi 1 cm silné plátky, které poslouží místo těsta na pizzu. Plátky potřete z obou stran olejem a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Raz dva hotovo

Plátky potřete pasírovanými rajčaty, na která začněte klást uzeninu – třeba šunku od kosti, pršut nebo salám typu chorizo. Posypte kukuřicí a navrch dejte plátek mozzarely. Pokud máte raději chuťově výraznější sýry, vhodný je třeba některý z těch plísňových. Nakonec posypejte kořením na pizzu a v případě potřeby lehce osolte.

Větší cuketu nakrájejte na silnější plátky a obložte podle chuti
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Větší cuketu nakrájejte na silnější plátky a obložte podle chuti

Připravené mini pizzy dejte do trouby na gril a pečte je při 180 °C, přibližně 10 minut. Rozhodující je ale to, aby se sýr dobře rozpustil a získal lehce zlatavý nádech. Před podáváním ozdobte bazalkou nebo oreganem.

Tahle zelenina je zkrátka nej…

Cuketa patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Obsahuje hodně vlákniny a minimum kalorií, takže je vskutku dietní. Zároveň je plná vitamínů A, B a C a také hořčíku, vápníku, železa, draslíku i fosforu.

Má detoxikační a antibakteriální účinky, podporuje odkyselení organismu a působí proti stresu. Zvyšuje imunitu a celkově dobře působí na kardiovaskulární systém. Díky svému složení čistí ledviny a tuto očistu ocení i naše klouby. Jíst by ji z těchto důvodů měli tedy ti, kdo trpí revmatismem nebo dnou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 23. 7. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová